Ovo je najlekovitija vrsta šljive: Sadrži 55 puta više vitamina c od pomoranže, idealna za pritisak i kožu
Šljiva, Foto: RINA

pažnja

Ovo je najlekovitija vrsta šljive: Sadrži 55 puta više vitamina c od pomoranže, idealna za pritisak i kožu

Aboridžini Australije vekovima jedu ovo voće i koriste ga u medicinske svrhe.

Objavljeno:

Kakadu šljiva počinje da se pojavljuje sve više svuda, od hrane do proizvoda za kožu. Nikada ranije niste čuli za nju? Niste jedini. To je relativno nov pojam za veći deo sveta. Poreklom iz Australije, ovo bledozeleno, malo voće nosi mnogo različitih imena, kao što su kozja šljiva, slana šljiva, zelena šljiva i divlja šljiva, pri čemu je Terminalia Ferdinandiana stručni naziv, prenosi "Healthline".

Pa šta je tako posebno u vezi sa ovim voćem, koje bi trebalo da bude fantastično za naše zdravlje? Evo šta treba da znate o kakadu šljivi i njenim potencijalnim prednostima.

Šta je kakadu šljiva?

Aboridžini Australije vekovima jedu ovo voće i koriste ga u medicinske svrhe. Voće se može jesti celo, sirovo, ili možete napraviti džem, sos ili ajvar.

Kakog je ukusa kakadu šljiva?

Ovo malo voće nije kao šljive na koje ste navikli; imaju gorak, slan ukus. Pored ishrane, starosedeoci koriste kakao šljivu i za ujede komaraca, rane na koži, prehladu, grip i glavobolju. Kakadu šljive su izuzetno bogate vitaminom C, a oko 900 grama voća obezbeđuje preko 3000% dnevne vrednosti. Ovo je najveći zabeleženi prirodni izvor vitamina C iz bilo koje hrane. Voće je takođe prepuno vlakana, vitamina E, bakra, gvožđa i antioksidanata, što ga čini pravom superhranom.

Prednosti kakadu šljive

Iako je svaka pojedinačna šljiva mala, ovo voće je prilično hranljivo. Zahvaljujući uključivanju pomenutih vitamina i minerala, konzumacija kakadu šljive može imati brojne potencijalne koristi za zdravlje i blagostanje od glave do pete.

Dobra zaštita za kožu

Kakadu šljiva je odlična za kožu jer je bogata vitaminom C. Vitamin C se koristi u mnogim proizvodima za negu kože zbog svog antioksidativnog efekta, koji može zaštititi kožu od slobodnih radikala i igrati ulogu u sintezi kolagena. Pošto je ovo malo voće prepuno ovog posebnog hranljivog materija i dobar je izvor vitamina E, kakadu šljive su postale popularne za optimizaciju rutine nege kože.

Pomaže protiv upale i stresa

Elaginska kiselina je jedan od mnogih antioksidanata koji se nalaze u kakadu šljivama i može smanjiti upalu. Drugi antioksidansi koji se nalaze u šljivama uključuju flavanole, antocijanine (takođe se nalaze u borovnicama) i lutein, koji smanjuju oksidativni stres smanjenjem broja slobodnih radikala u telu.

Bolji krvni pritisak

Bogata vitaminom C, kakadu šljiva može pomoći u regulisanju krvnog pritiska delujući kao diuretik i uklanja tečnost iz tela. Pored toga, šljive imaju pozitivan odnos kalijuma i natrijuma, što je neophodno za održavanje uravnoteženog krvnog pritiska.

Protiv bakterija iznutra i spolja

Istraživanja su pokazala da ekstrakti voća i listova mogu sprečiti da se razbolite od bakterija koje se prenose hranom. Kakadu šljiva sadrži prirodnu antibakterijsku komponentu, koja je takođe korisna u proizvodima za negu kože.

Najbolji način da se koristi kakadu šljiva

Konzumiranje svežeg voća je najbolji način da iskoristite sve potencijalne zdravstvene koristi. Međutim, prilično je kisela - zbog čega se često pravi džem ili žele. Izgubićete deo tog moćnog vitamina C ako kuvate šljive i pravite džem jer je vitamin C vitamin rastvorljiv u vodi i nestaje kada se zagreje.

Sveže Kakadu šljive još uvek nije lako pronaći u lokalnim prodavnicama zbog izazova transporta svežeg voća. Međutim, lako možete pronaći kakadu šljivu u obliku praha. Koristite prah kao i svaki drugi - dodajte ga u smuti, pospite jogurtom ili ovsenim pahuljicama.

Upotreba kakadu šljiva za negu kože

Možete iskoristiti neke od prednosti ove šljive tako što ćete je naneti na kožu kao deo vaše svakodnevne rutine. Vitamin C i vitamin E poznati su po svojim moćnim prednostima za negu kože. Istraživanja su pokazala da je njihova lokalna upotreba efikasna u vraćanju elastičnosti kože, smanjenju rizika od starenja i zaštiti kože od oštećenja od sunca.

Pošto su kakadu šljive najveći dijetetski izvor vitamina C (55 puta više od pomorandže) i sadrže više antioksidanata od borovnice (4,7 puta više), one se široko koriste u serumima, hidratantnim kremama, sapunima i kremama za blistavu kožu.

Stimulišite rast kolagena, smanjite fine linije i bore i povećajte prirodnu zategnutost kože korišćenjem proizvoda koji sadrže Kakadu šljivu. Vitamin C i antioksidansi iz Kakadu šljive će posvetliti kožu dok je štite od sunca, pomažući u borbi protiv tamnih mrlja uzrokovanih oštećenjem od sunca, prenosi "Jutarnji.hr"

01:05

OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati?

(Espreso/Blic žena/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.