Ovo je najbolji recept za pekmez od šljiva: Napravite poslasticu koju ćete jesti tokom cele zime
Džem od šljiva, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

zimnica

Ovo je najbolji recept za pekmez od šljiva: Napravite poslasticu koju ćete jesti tokom cele zime

Vreme je da se bacite na posao i obradujete ukućane

Objavljeno:

Bez domaćeg pekmeza od šljiva ne može se zamisliti jesen i zima. Njegov ukus uvek podseća na detinjstvo, i vraća osmeh na lice. Zato vam predlažemo dva načina prireme - sa i bez šećera, a vi odaberite koji vam se više sviđa.

Domaći pekmez od šljiva obično se priprema u odnosu 5:1, tačnije 5 kg šljiva na 1 kg šećera. Odnosi isključivo zavise od vašeg ukusa i slatkoće šljive koja može da varira. Ako prvi put pripremate pekmez od šljiva, obavezno proverite slatkoću.

U slučaju da volite kiseliji ukus, smanjite količinu belog šećera ili ga zamenite sa smeđim šećerom.

Pošto je ovo originalni domaći recept, u njega se stavljaju samo šećer i šljive, bez ikakvih dodataka kao šta su limun ili konzervans. Ako želite da ga pripremite po ovom receptu, moraćete da ga kuvate malo duže. Ali svakako vredi jer ćete da dobijete gust pekmez od šljiva na koji bi vaša baka bila ponosna.

Džem od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Sastojci:

5 kg šljiva

1 - 1,5 kg šećera ili 1 kg smeđeg šećera

Priprema:

Šljive prvo operite, presecite i izvadite košticu.

Stavite ih u šerpu za kuvanje i dodajte im polovinu šećera.

Smesu kuvajte na srednjoj vatri i povremeno promešajte. U početku mešajte češće jer bi šljive mogle da izgore, a posle, kada šljive puste sok, mešanje se može smanjiti.

Kuvajte oko 3 - 4 sata, a zatim izmiksajte štapnim mikserom. Ako volite ujednačen izgled pekmeza, procedite smesu kroz gazu.

Probajte ga i ako vam nije dovoljno sladak, dodajte još šećera. Nastavite da kuvate još 2 - 3 sata.

Pekmez od šljiva kuvan je kada iz njega nestane sva tečnost.

Operite i sterilišite tegle i sipajte u njih vruć pekmez.

Zagrejte rernu na 50°C i u nju staviti otvorene tegle sa pekmezom da se napravi tanak sloj kore. Nakon toga zatvorite tegle i postepeno ih hladite pre skladištenja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.