Dali smo sinu vikendicu, a sada u njoj uživaju snajini roditelji umesto nas: Upravljaju nekretninom dok on ćuti
Ilustracija, Foto: Profimedia

šok

Dali smo sinu vikendicu, a sada u njoj uživaju snajini roditelji umesto nas: Upravljaju nekretninom dok on ćuti

Uvreženo je mišljenje da snaje i svekrve nemaju dobar odnos, a to su potvdile i brojne priče koje ste, verujemo, čuli, pročitali, a možda čak i doživeli. Situaciju dodatno mogu da pogoršaju i snajkini roditelji, što je slučaj kod jedne žene iz Hrvatske.

Objavljeno:

Ona se obratila Ksenija Habunek, savetnici portala mojevrijeme i ispričala ono što je muči već duži period.

Kako je započela, planirani odmor u julu je poremećen jer su snajini roditelji rezervisali termin, a sin ne želi da menja dogovor.

Njenu ispovest prenosimo u celini:

"Draga Ksenija, jako sam razočarana sinovljevim ponašanjem i treba mi savet kako dalje da postupam. Odmah da kažem, nismo se sukobili, ali između nas postoji latentna napetost koju bih želela da rešim na način da ja ne budem ta koja će da kapitulira. Iako se on pravi kao da je sve u redu.

Suprug i ja smo pre puno godina u Jadranovu sagradili vikendicu koju smo pre pet godina prepisali na sina. Naime, nismo više u mogućnosti sami da održavamo kućicu, a i želeli smo da skinemo taj teret sa sebe. Zapravo, nije nam se više dalo da obilazimo tu nekretninu van sezone ili da zovemo komšije da provere da li je li sve u redu. To je bila dobra odluka jer sin odlično održava tu vikendicu i nemamo nikakvih zamerki u vezi s tim.

Ove godine planirali smo da provedemo tri nedelje u julu na moru, ali sin nam je rekao da to nije moguće jer su te tri nedelje rezervisali snajini roditelji. Nemamo ništa protiv toga da i oni koriste vikendicu, ali smatram da je trebalo prvo nas da pita kada mi želimo da ideo dole. Kada sam izrazila svoju želju, nije želeo da organizuje raspored, rekavši da je već obećao i da neće povući svoju reč koju je dao tastu.

Ja iz principa nisam htela da idem u avgustu. Sve to izgleda kao da snajini roditelji upravljaju mojim sinom i našom nekretninom. Sada me sin pita zašto ne idemo na more. Iskreno, ne znam šta da mu kažem , a da ne izazovem dodatne nesuglasice. Osećam se povređeno i zanemareno. Kako treba da postupim u ovoj situaciji? Razočarana majka", zaključila je.

Ksenijin odgovor: Razmislite u kakvu situaciju stavljate sina

Draga, Razočarana majko, mnogi su iskusili vašu situaciju nakon prenosa imovine unutar porodice. Vi ste, zapravo, sinu dali tu vikendicu, ali osećate da ona i dalje pripada vama i da vi možete da upravljate njome. Postavite sebi pitanje: A koja je onda uloga moga sina?

Da me ne biste pogrešno shvatili, vaša osećanja su potpuno razumljiva, ali bi situaciju trebalo sagledati iz više perspektiva. Sinu ste vikendicu prepisali zato što ga volite i zato što mu verujete. Čini se da je on to poverenje opravdao jer ste zadovoljni poslom koji obavlja oko te nekretnine. Pa ipak, vi očekujete da upravo vi budete ti koji će donositi konačne odluke. I to je normalno, jer sagradili ste tu kuću i za nju vas vežu brojne uspomene. Ali nije razumno i pošteno prema sinu.

Vaš sin na tu vikendicu gleda kao na svoju odgovornosti i pravi planove za nju. Bilo bi idealno da je vas i supruga pitao prve, ali nije. Tako je, kako je. Nije vredno porodične svađe. Nije vam rekao da ne možete da koristite vikendicu ostalih pedesetak nedelja u godini. Odluku da se drži svog ranije datog obećanja bi trebalo pozdraviti jer je to vredna osobina.

Razmislite o razgovoru u komm ćete mu predložiti da ubuduće vi i suprug imate prioritet u biranju termina za odmor. Sigurno smo da neće imati ništa protiv toga, ako jasno izrazite svoju želju na pristojan i miroljubiv način.

A što se "kapitulacije" tiče, prestanite da se durite i idite konačno na more. Avgust je pri kraju! Pokažite da vam je stalo do porodičnog sklada. Budite veća osoba i pomozite sinu da tu neprijatnu epizodu ostavi iza sebe. Kažite mu da cenite njegov trud oko vikendice i videćete kako će napetost nestati u trenu. Već sutra ćete misliti kako je cela ta drama bila posve besmislena. Srećno! Ksenija.

Bonus video:

21:17

POPODNEVNI DNEVNIK 23.08.2024

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.