Evo kako da cveće što duže opstane u vazi: Ovaj trik daje posebnu svežinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

savet

Evo kako da cveće što duže opstane u vazi: Ovaj trik daje posebnu svežinu

Prilikom izbora buketa obratite pažnju na nekoliko stvari

Objavljeno:

Lep buket od rezanog cveća u vazi je najlepši ukras svakog doma. Međutim u vrelim letnjim danima kao što je sad buket najčešće već posle dva do tri dana klone i uvene.

Kako savetuju iskusni cvećari prvo i osnovno pravilo za rezano cveće je da se voda menja svaki dan kako bi cveće zadržalo svoju svežinu i jedrinu.

Birajte gladiole

Ako birate cveće za vazu savet je da kupite gladiole. Ovaj elegantan cvet je vrlo dekorativan, a uz pravilnu negu može da potraje sveže u vazi i do 12 dana!

Albanija, Cveće
foto: Printscreen/ Youtube/ Top Channel Albania

Gladiola je zeljasta biljka iz porodice irisa, a ime je dobila po latinskoj reči gladius što znači mač, zato što ima sabljaste listove. Nije zahtevna biljka, a može da se nađe s cvetovima zanimljivog oblika i prelepih boja – beloj, žutoj, narandžastoj, ljubičastoj, plavoj, ružičastoj, zelenoj, a ima i onih šatiranih. U zavisnosti od sorte, gladiole cvetaju od maja do septembra. Koliko će rezani cvet gladiole trajati u vodi zavisi od više faktora.

Prema savetu cvećara evo kako da izaberete gladiole koje će vam dugo ostati sveže:

Za vazu se biraju gladiole koje nisu rascvetane, već je čitava grana u pupoljcima i ima tek jedan cvet, to je znak da je sveža

Dovoljno je da trećina vaze bude napunjena svežom vodom

Stabljika gladiole se, kao i kod ruža, zaseca ukoso i skrati minimum dva centimetra

Vodu treba menjati svakog dana ili bar na dva dana i svaki put podsecati ukoso, da bi svež deo stabla bolje upijao vodu

Osušeni cvet se skida sa stabljike, jer će procvetati novi pri vrhu, a s vrha odlomiti poslednja dva ili tri pupoljka, posebno ako su teški i ako se biljka zbog njih povija

Pravilo je da vazu sa gladiolama i drugim rezanim cvećem držite podalje od suncu i nikako pored voća.

Kada cveće stoji pored banana, jabuka ili bresaka, može da se ubrza precvetavanje na koje utiče etilen koji ovo voće proizvodi.

Pojedini cvećari u vodu u vazi dodaju kašiku šećera u vazu, aspirin, sirće čak i aktivni ugalj kojim se dezinfikuje voda i time produžava svežina buketa.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.