Ovo morate da uradite sa biljkama u avgustu: Jedino tako će bujati i kada se završi leto
Petunije, Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/OGRÓD NA BALKONIE

sjajno

Ovo morate da uradite sa biljkama u avgustu: Jedino tako će bujati i kada se završi leto

Nema više odlaganja

Objavljeno:

Krajem avgusta mnoge sobne biljke se pripremaju za prelazak u fazu mirovanja, što znači da tokom jeseni i zime ne bi trebalo da ih režete, rasađujete ili presađujete.

Zato je avgust pravo vreme da se pobrinete za biljke i završite sve one zadatke koje ste možda odlagali.

Šta je potrebno uraditi sa sobnim biljkama u avgustu, odnosno krajem leta?

1. Prihrana biljaka

Ako vaše biljke, kao što su ljubičice, geranijumi, orhideje, ili spatifilumi, cvetaju ili imaju pupoljke, sada je idealno vreme da ih prihranite đubrivom namenjenim sobnim biljkama. To će pomoći da cvetanje traje duže i da biljka bude bujnija. Najbolje je koristiti kupovna đubriva jer su njihovi sastavi balansirani i bezbedni za biljke. U prodavnicama možete naći univerzalna đubriva, ali i ona specifična za određene biljke poput ljubičica, orhideja ili pelargonija. Pored toga, možete koristiti jantarnu kiselinu, pepeo ili kvasac za prihranu.

Nikola Mihajlović, Orhideje, Cveće
foto: RINA/Ustupljene fotografije

2. Presađivanje u veće saksije

Proverite da li su saksije za vaše biljke, poput fikusa, hibiskusa ili difenbahije, postale premale. Ako niste sigurni, bolje je da ih presadite u veće saksije. Presađivanje treba obaviti pažljivo, vodeći računa da ne oštetite korenje. Izaberite saksiju koja je 2-4 cm veća od prethodne i pripremite odgovarajuću podlogu. Na primer, za fikus je potrebno izmešati treset, humus, pesak i travnatu zemlju u jednakim proporcijama.

3. Osvežavanje gornjeg sloja zemlje

Ako je saksija za biljku još uvek odgovarajuće veličine, ali je zemlja stara i iscrpljena, osvežavanje gornjeg sloja može biti odlična alternativa presađivanju. Uklonite 3-5 cm stare zemlje, dodajte svežu smesu i zalijte biljku. Na taj način neće biti potrebe za dodatnim đubrenjem do proleća, jer će nova zemlja obezbediti dovoljno hranljivih materija za zimu.

4. Priprema biljaka za zimu

Neke biljke preferiraju toplije uslove tokom zime, dok druge zahtevaju nižu temperaturu tokom perioda mirovanja. Na primer, amarilisi i neke druge lukovice najbolje uspevaju na temperaturama između 10 i 15°C. Krajem avgusta, kada im listovi počnu da opadaju, preporučuje se da ih premestite na mesto sa odgovarajućim uslovima, poput zimskih vrtova ili zatvorenih balkona.

5. Uklanjanje suvih pupoljaka i požutelih listova

Kraj leta je savršeno vreme za pregled svih biljaka i uklanjanje suvih grana, požutelih listova i uvelih cvetova. To je korisno jer biljka tada može usmeriti energiju na zdrave delove, poput listova, grana i korena. Osim toga, biljka će izgledati lepše i zdravije kada se uklone osušeni i neestetski delovi, piše Sensa.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.