važno
Branka Mirković otkrila šta treba da jedete ako imate nizak pritisak: Ovo ne dolazi u obzir, od toga preskače srce
Branka Mirković navodi i koja hrana uzrokuje povećanje srčanog ritma i skok krvnog pritiska.
Branka Mirković upozorila je na opasno stanje usled niskog krvnog pritiska.
- Nizak krvni pritisak moze ponekad da bude normalno stanje, ali ako je često nizak i ako se pojavljuju simptomi kao što su zamagljen vid, nesvestica, slabost i preznojavanje, najbolje je da se konsultujete sa lekarom opšte prakse - ističe Branka Mirković.
Zašto se javlja nizak pritisak?
Ona kaže da povremeno nizak pritisak može da bude posledica promena u načinu života i životnih okolnosti, kao i hormonalnih poremećaja ili preterane fizičke aktivnosti bez dovoljno unosa tečnosti i hrane.
- Nizak pritisak se naziva hipotenzija. Javlja kada se kroz arterije pumpa niži pritisak od normalnog. Moguće je da za njega postoji i genetska predispozicija. Međutim, iznenadni pad pritiska i učestale nagle pojave pada pritiska, mogu biti najava zdravstvenih problema i nikako se ne smeju zanemariti - navodi Branka Mirković.
Važno je doručkovati i unositi dovoljno tečnosti
- Nizak krvni pritisak je veoma čest kod osoba koje preskaču obroke, neredovno doručkuju i imaju dugačak razmak između obroka. To sve dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi. Smanjuje se i elastičnost krvnih sudova što je posledični uzrok pada pritiska i njegovog održavanja u optimalnom opsegu -kaže nutricionistkinja.
Ona ističe da osobe koje pate od niskog pritiska treba da imaju više manjih obroka u toku dana.
- Posebno je važno doručkovati, a razmaci između obroka treba da budu od 3 do 4 sata. Veoma je važno unositi dovoljne količine tečnosti u toku dana -naglašava Branka Mirković.
Ona dodaje da pogrešna ishrana, preskakanje obroka, kao i držanje neadekvatnih dijeta, mogu veoma negativno da utiču na pad sećera u krvi i posledično na pad pritiska.
Kako održavati normalan pritisak?
Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da postoji i poseban režim ishrane za osobe sa niskim krvnim pritiskom.
Pored toga što je važno često piti vodu, važno je unositi i vitamin B 12.
- B12 pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i sprečava anemiju, a utiče na regulisanje širenja krvnih sudova. Treba uzimati sledeće namirnice: jaja, piletinu, morsku ribu, lososa, tunjevinu, kao i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.
Ona napominje da hrana bogata folatima vitamin B 9 ili folna kiselina takođe pomažu ćelijama da stvaraju više krvnih zrnaca.
- Jedite zeleno lisnato povrce, spanać, brokoli, kelj, razne druge zeleniše, ali i pomorandze, mahunarke, sočivo, posebno leblebije i orašaste plodove -orah, lešnik, badem - napominje Branka Mirković.
Branka Mirković navodi i koja hrana uzrokuje povećanje srčanog ritma i skok krvnog pritiska.
- To su kofein, razne vrste kafa, čaj, kakao, čokolada. Krvni pritisak mogu da povećaju i namirnice sa visokim sadržajem soli. Među njima su masline, razni slani sirevi, konzervisana riba, slani krekeri, supe i sosovi sa dosta soli.
Koju hranu treba izbegavati?
Branka Mirković napominje da osobe koje pate od niskog krvnog pritiska treba da izbegavaju krompir, pirinač, hleb, testeninu, slatka pića, sokove i sirupe sa dosta sećera, kao i alkohol.
- Jabuke nisu dobre za osobe sa niskim pritiskom, posebno ako se jedu na prazan stomak. Isto važi i za med, matični mleč, kesten, šargarepu. Sve namirnice koje naglo podignu šećer u krvi i naglo spuste šećer u krvi treba izbegavati - napominje naša sagovornica.
Ona dodaje da, ako imate nizak krvni pritisak, neke namirnice treba jesti umereno.
Među njima su lubenica, paradajz, dinja, crni luk, boranija, razne semenke.
Potrebno je izbegavati i alkohol.
- Alkohol prvo podigne pritisak i stimuliše rad srca. On, međutim, izaziva dehidraciju i vazolizaciju pa će pritisak naglo opasti. Mnogo kafe moze da izazove iste simptome - kaže još Branka Mirković.
(Espreso/informer/Prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!