OVAJ BOŽANSKI CVET NEKADA JE SVAKA KUĆA IMALA U VRTU: Danas je skoro zaboravljen, a štiti dom u kom živite
Cvet iris, Foto: Printscreen / Instagram / salas_djetlic

pažnja

OVAJ BOŽANSKI CVET NEKADA JE SVAKA KUĆA IMALA U VRTU: Danas je skoro zaboravljen, a štiti dom u kom živite

Evo zašto treba da imate ovu biljku u svojoj bašti

Objavljeno:

Iris, cvet sa dubokim korenima u mitologiji, predstavlja mnogo više od estetske lepote. Sa svojom bogatom simbolikom, on je oduvek bio simbol nade, vere i dubokog poštovanja. U našem narodu poznat kao „perunika“, povezan je sa slovenskom mitologijom, gde se povezuje sa bogom groma, Perunom, koji baca munje tamo gde raste ovaj cvet.

Čak i sam naziv „iris“, što u prevodu znači duga, ukazuje na vezu sa grčkom boginjom Iridom, koja je prenosila poruke bogova šarajući dugama po nebu.

Osim svoje simboličke vrednosti, iris ima i praktičnu primenu. U azijskoj tradiciji, predstavlja simbol „plave krvi“ i simbolizuje moćno cveće odbrane koje štiti dom i ukućane od negativne energije. Perunika se naziva i „božanskom“ biljkom upravo zato što se pokazala najdelotvornijom u tradicionalnoj medicini.

Uzgaja se u preko 200 vrsta, najčešće kao visoki ili srednje visoki cvetovi. Njeno sabljasto lišće i razgranato stablo nose mirisne i krupne cvetove koji mogu biti u različitim nijansama ljubičaste, tamno roze, plave, bele, žute, bež i crvene boje.

Cveta od maja do jula, a neke vrste i do septembra. Bolje napreduje na suncu, dok u senci često preskače cvetanje.

Gajenje irisa zahteva plodno zemljište normalne vlažnosti. Sadnja se preporučuje u jesen ili proleće, a iris bujnije cveta na sunčanom mestu uz umereno zalivanje.

Ovaj cvet, sa svojom simbolikom i lepotom, ostaje izvor inspiracije i divljenja širom sveta, oplemenjujući kako spoljašnji prostor tako i dušu onih koji ga posmatraju.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.