Sve počne sa nadimanjem stomaka, a posle toga sledi ono najgore: Evo kako da prepoznate sindrom iritabilnog kolona
Nervozna creva, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

zdravlje

Sve počne sa nadimanjem stomaka, a posle toga sledi ono najgore: Evo kako da prepoznate sindrom iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona ili nervozna creva ima više simptoma, a evo kakva ishrana pomaže...

Objavljeno:

Sindrom iritabilnog kolona je hronično stanje, poznato u narodu kao "nervozna creva", a tegobe uključuju bol u stomaku, a naročito u delu preponskih jama, kao i probleme sa pražnjenjem creva.

Bolesnik pati od zatvora, stalnog proliva i naizmeničnog zatvora i proliva, a pražnjenja mogu biti bolna. U stolici može biti sluzi i/ili krvi, a zbog gasova dolazi i do nadutosti. Čest je i gubitak telesne težine.

Uzroci mogu biti poremećaji u crevnom mikrobiomu ("dobrim" bakterijama u sistemu za varenje), ali lekari ukazuju na njegovu vezu sa mozgom i zaključuju da je stres, takođe, jedan od presudnih faktora za "nervozna creva".

Na tegobe koje sindrom iritabilnog kolona izaziva u svakodnevnom životu, ukazuju i slavne ličnosti koje pate od "nervoznih creva". Među njima je Kirsten Danst, čuvena glumica koja je uspela da redukuje tegobe pomoću takozvane niske "Foodmap" dijete.

Hemoroidi, Nužda, Varenje, Stomak, Toalet papir
foto: Isai Hernández / Panthermedia / Profimedia

Ovaj tip ishrane je dobio zanimljivo ime "Mapa hrane" kao skraćenica za "fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole". Navedeni sastojci su vrste ugljenih hidrata koji su teški za varenje i mogu da izazovu probleme kod osetljivih ljudi.

Zato ih treba izbegavati, a evo u kojim namirnicama ih ima:

pšenica

raž

pasulj

sočivo

leblebija

pečurke

orašasti plodovi

jabuke

luk

beli luk i

karfiol.

Ovaj spisak zvuči vrlo restriktivno, ali to ne znači da ove sastojke treba zauvek izbrisati iz jelovnika. Potrebno je da se, u prvi mah, isključe sve, posle čega će brzo doći do poboljšanja, a zatim - posle četiri do šest nedelja - vraćati jednu po jednu namirnicu u ishranu.

Treba pratiti reakcije organizma u narednih nekoliko sati posle jela, a posle nekog vremena, pacijent može sam da sastavi svoju listu namirnica na koje posebno reaguje i koje treba retko da konzumira. Pročitajte i kad je nadimanje normalno.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.