Mislio da ga je ujela buba pa mu lekari saopštili da će uskoro umreti: Bio u 4. stepenu bolesti, dijagnoza je horor
Melanom, Foto: Profimedia

ŠOK

Mislio da ga je ujela buba pa mu lekari saopštili da će uskoro umreti: Bio u 4. stepenu bolesti, dijagnoza je horor

Uzeli su uzorak za biopsiju i dva dana kasnije me pozvali da lično dođem. Znao sam da to nije dobar znak.

Objavljeno:

Simptomi melanoma mogu biti varljivi, ali lečenje karcinoma sve više napreduje - ovo je životna priča čoveka koji se godinama uspešno bori s malignom bolešću.

"Kada sam primetio crvenu fleku na mišici, mislio sam da me je ujela neka buba. Imam osetljivu kožu, bled sam i imam pege, pa sam se oduvek čuvao sunca i smatrao sam da nemam razloga da brinem.

Posle nekog vremena sam ipak otišao kod lekara, koji mi je rekao da je promena dobroćudna i prepisao neki krem." Ovako počinje svoju ispovest Kevin Donahju, autor knjige "Priče o raku i nadi", u kojoj je sakupio 38 životnih priča obolelih od karcinoma.

"Neko vreme se ništa nije događalo, ali kad je promena dobila novi oblik i drugačiju boju, žena me je ubedila da odem kod nekog drugog lekara. On me je uputio na dermatologa.

Uzeli su uzorak za biopsiju i dva dana kasnije me pozvali da lično dođem. Znao sam da to nije dobar znak.

Dijanoza je bila melanom drugog stepena. Plan je bio da se cista ukloni, ako i jedan limfni čvor, kako bi se ustanovilo da li se karcinom već proširio. Rezultat je bio ohrabrujući. Međutim, moja sreća s porodicom je trajala samo 18 meseci. Na kontroli se pokazalo da je ipak kancer uzeo maha - četvrti stepen, neizlečiv."

Kevin je jedva smogao snage da kaže porodici. Sa suprugom je isplanirao da putuju po Velikoj Britaniji koliko god mu terapije budu dopuštale. A onda je počela epidemija kovida i svi njihovi planovi su pali u vodu.

"Počeo sam da mentalno popuštam, kad sam pronašao dve grupe za podršku na internetu", priznaje Kevin. I to ga je spaslo - priče pacijenata koji su se uspešno borili sa karcinomom su ga inspirisale da započne projekat kako bi ih objavio.

"U jednoj od priča, Debora Kerns se seća kako je pričala s jednom pacijentkinjom dok su primale hemo terapiju. Na rukama je imala ogroman broj dijamantskog prstenja - ispostavilo se da joj je suprug obećao po prsten za svaku godinu otkako je dobila dijagnozu. I 21 godinu kasnije - ona je i dalje bila živa!", priča Kevin. "To je Debori donelo ogromno olakšanje i veliku nadu."

I on sam je reagovao odlično na imunoterapiju koju redovno prima. "Prošlo je pet godina otkako su mi postavili dijagnozu. I dalje me svrstavaju među neizlečive, ali ja nemam nikakve znake bolesti", završava Kevin. Pročitajte i kojoj pripadnici britanske kraljevske porodice su ustanovili melanom.

00:48

Proizvodnja mini lubenica

(Espreso/lepa i srećna/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.