Nektarine ili breskve? Evo koje je voće zdravije i ima više vitamina i minerala - Srbi ostali u šoku kad su čuli
Evo šta je zdravije, Foto: Espreso.co.rs

auu

Nektarine ili breskve? Evo koje je voće zdravije i ima više vitamina i minerala - Srbi ostali u šoku kad su čuli

bilo da se odlučite za breskve ili nektarine, oba voća su ukusna i nutritivno bogata opcija za obogaćivanje vaše ishrane

Objavljeno:

Kada je reč o voću koje pruža osveženje i brojne zdravstvene prednosti tokom letnjih meseci, breskve i nektarine često su među prvima na listi. Iako su breskve i nektarine slične, sa samo nekoliko razlika u izgledu, njihova nutritivna vrednost može se razlikovati. Da bismo razumeli koje od ova dva voća je zdravije, potrebno je razmotriti njihove nutritivne karakteristike, zdravstvene benefite i moguće prednosti.

Breskve

Breskve su sočno voće koje je poznato po svom blago kiselkastom ukusu i mekanom mesu. One su odličan izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, kao i vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Pored toga, breskve su bogate vlaknima, što može pomoći u regulaciji probave i održavanju zdrave telesne mase. Takođe, sadrže brojne antioksidante, kao što su polifenoli, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Nektarine ili breskve?
Nektarine ili breskve?foto: Rina

Breskve su takođe niskokalorične i prirodno zaslađene, što ih čini sjajnim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu unos šećera i kalorija. Mineralni sadržaj breskvi uključuje kalijum, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i ravnotežu tečnosti u telu.

Nektarine

Nektarine su slične breskvama, ali se razlikuju po glatkoj koži i nešto intenzivnijem ukusu. Kao i breskve, nektarine su bogate vitaminom C, vitaminom A i vlaknima. Pored toga, one su izuzetno bogate beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A i pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože. Nektarine takođe sadrže značajnu količinu vitamina K, koji je važan za koagulaciju krvi i zdravlje kostiju.

Jedan od važnih nutrijenata koji se nalazi u nektarinama je lutein, antioksidant koji je poznat po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju. Nektarine su takođe niskokalorične i sadrže minimalne količine natrijuma, što ih čini korisnim za kontrolu krvnog pritiska.

Koje voće je zdravije?
Koje voće je zdravije?foto: Profimedia

Koje voće je zdravije?

Oba voća nude brojne zdravstvene prednosti, ali izbor između njih može zavisiti od vaših specifičnih nutritivnih potreba i preferencija. Ako vam je prioritet unos vlakana i vitamina C, oba voća su odličan izbor. Međutim, ako tražite dodatne antioksidante i beta-karoten, nektarine mogu imati malu prednost zbog njihove koncentracije ovih nutrijenata.

Važno je napomenuti da je najzdraviji izbor konzumirati različite vrste voća u okviru uravnotežene ishrane. Uključivanje breskvi i nektarina u vašu prehranu može vam pomoći da obezbedite raznovrsne hranljive materije koje su ključne za zdravlje i dobrobit. Na kraju, bilo da se odlučite za breskve ili nektarine, oba voća su ukusna i nutritivno bogata opcija za obogaćivanje vaše ishrane.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.