Evo zašto ne smete da odmrzavate hranu na sobnoj temperaturi: Može biti pogubno - samo ovako ćete izbeći infekciju
Evo kako se odmrzava pravilno meso, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

morate znati

Evo zašto ne smete da odmrzavate hranu na sobnoj temperaturi: Može biti pogubno - samo ovako ćete izbeći infekciju

Leti morate da vodite mnogo više računa o čuvanju hrane

Objavljeno:

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi, naročito po velikoj vrućini može da bude rizično, a to se naročito odnosi na meso, ribu i piletinu. Sobna temperatura ubrzava pojavu bakterija kao što su salmonela i ešerihija koli, što drastično povećava rizik od trovanja hrane.

Stručnjaci upozoravaju da će se hrana koju odmrzavate na temeperaturi između 4 i 60 stepeni Celzijusa, što se naziva opasnom zonom, brzo pokvariti, posebno leti.

Takođe, savetuje se da najviše dva sata smete da hranu odmrzavate na sobnoj temeperaturi.

Posebna pažnja pri odmrzavanju hrane

Da li znate kako se pravilno odmrzava hrana?
Da li znate kako se pravilno odmrzava hrana?foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

Neke namirnice, poput mesa, mleka, mlečnih proizvoda i jaja, podložnije su brzom kvarenju, posebno leti. Takođe, važno je obratiti pažnju na higijenu rukovanja kontaminiranom hranom, poput neopranih voća i povrća, kako bi se izbegle bakterijske infekcije.

Odmrzavanje u frižideru

Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru, iako može potrajati duže. Ovaj metod omogućava da hrana ostane na bezbednoj temperaturi tokom procesa odmrzavanja.

Korišćenje mikrotalasne pećnice

Mikrotalasna pećnica je pogodna za brzo odmrzavanje manjih komada hrane, ali je važno odmrznutu hranu odmah pripremiti kako bi se izbegao rizik od razvoja bakterija.

Hladna voda

Korišćenje mikrotalasne pećnice
Korišćenje mikrotalasne pećnicefoto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

Odmrzavanje hrane u hladnoj vodi je brz i siguran metod ako se pravilno primeni. Hranu treba zatvoriti u hermetički zatvorenu plastičnu kesu i potopiti je u hladnu vodu, menjajući vodu svakih 30 minuta kako bi se održala temperatura.

Termička obrada hrane

Termičkom obradom namirnica smanjuje se rizik od bolesti, pa se preporučuje jesti sveže pripremljena jela ili ih brzo čuvati u frižideru kako bi se sprečilo kvarenje. Sirove suvo kobasice, mesne prerađevine i meki sirevi posebno zahtevaju pažnju kako bi se izbegle eventualne opasnosti od trovanja hranom, prenosi fsis.usda.gov.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / Srećna republika / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.