auu
Zašto cela lubenica ne sme da se drži u frižideru? Srbi prvi put čuju za ovo pravilo - ostali nemi i u šoku od čuda
Rok trajanja lubenice je tri do četiri nedelje pre nego što je razrežete, ali koji je najbolji način za čuvanje kako bi se održala njena svežina?
Hladna lubenica je pravo osveženje u vrelim letnjim danima. Ovo voće nije samo ukusno već i hranljivo, bogato je antioksidansima, sadrži likopen, beta-karoten i vitamin C. Jede se u voćnim salatama, ali i u slanim, a lubenica na žaru je idealna letnja užina. Prema Food Netvork-u, to je 92% vode, što je čini najboljim letnjim osveženjem.
Rok trajanja lubenice
Jedina mana lubenice je njena veličina, jer kada je donesemo kući, treba da je negde smestimo. Iako ohlađene lubenice imaju najbolji ukus u vrelim letnjim danima, njihovo čuvanje u frižideru može smanjiti količinu hranljivih materija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Istraživanja su pokazala da lubenice čuvane na sobnoj temperaturi daju više hranljivih materija od ohlađenih ili čak sveže ubranih.
Lubenica se može staviti u frižider samo pod dva uslova: ako je već ohlađena ili ako je već isečena. Inače, čuvanje cele lubenice u frižideru dovodi do neprijatnih promena u ukusu, teksturi i boji.
Hranljive materije u lubenici
U periodu od dve nedelje, stručnjaci su testirali nekoliko sorti lubenice koje su čuvane na temperaturama od 21°C, 12°C i 5°C. Istraživanje je pokazalo da najveću nutritivnu vrednost imaju one koji se čuvaju na 21°C. Nivoi antioksidanasa su bili viši u lubenici držanoj na sobnoj temperaturi. Medical News Today objašnjava da je u takvoj lubenici likopen 20 odsto veći, a nivo beta-karotena duplo veći. Hlađenje može izazvati gubitak boje u lubenici, a tamnija boja ukazuje na viši nivo likopena.
Istraživači su takođe zaključili da nakon berbe lubenica nastavlja da proizvodi neke hranljive materije. Samo hlađenje voća usporava i na kraju zaustavlja taj proces. Na temperaturi u frižideru može početi da se kvari za nedelju dana, dok je uobičajeni rok trajanja lubenice tri nedelje do mesec dana.
Dakle, kada donesete kući lubenicu, najbolje je da je ostavite na sobnoj temperaturi dok ne odlučite da je isečete, jer ćete tako dobiti što više hranljivih materija koje lubenica može da obezbedi, prenosi Story.hr.
Recept za sladoled od lubenice
Prisetite se na našem sajtu najboljih recepata sa lubenicom, a ako želite nešto ledeno sa ukusom lubenice, napravite domaći sladoled sa samo tri sastojka:
Sastojci:
- lubenica
- mleko ili jogurt
- sok od limuna
Priprema:
Lubenicu očistite od kore i semenki, isecite na kockice, stavite u kesu za zamrzivač i ostavite preko noći da se zamrzne. Sutradan stavite u blender, prelijte limunovim sokom i dodajte mleko, blendirajte da dobijete kompaktnu smesu. Ako je previše retko, možete dodati još parče lubenice. Prebacite u posudu koju ćete čuvati u zamrzivaču. Pre serviranja sladoled ukrasite listićima sveže nane.
Bonus video:
(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!