BOGORODIČINA ZMIJA PREPLAVILA GRČKU, A IZLAZI SAMO U JEDNOM SLUČAJU: Zanemećete kada čujete razlog pojavljivanja
Svete zmije, Foto: Printscreen/Youtube/ Nun Christina - Oceanitissa

PAŽNJA

BOGORODIČINA ZMIJA PREPLAVILA GRČKU, A IZLAZI SAMO U JEDNOM SLUČAJU: Zanemećete kada čujete razlog pojavljivanja

Pojavljuju se puzeći oko crkve i po čudotvornoj ikoni Panagije, ali nikako po njenom licu.

Objavljeno: 12:09h

I ove godine na grčkom ostrvu Kefalonija pojavile su se "svete zmije". One se pojavljuju između 6. i 15. ili 16. avgusta u crkvi Bogorodice fiduse (fidi-zmija na grčkom) u selu Markopoulo na jugu Kefalonije.

Male, inače bezopasne zmije čija dužina ne prelazi jedan metar, imaju mali crni krst na glavama i, kako se navodi, nije poznato da ih ima igde drugde u svetu. Pojavljuju se puzeći oko crkve i po čudotvornoj ikoni Panagije, ali nikako po njenom licu.

‍Ova ikona Panagije prvi put je otkrivena neoštećena u podnožju zapaljenog drveta. Seljani su je sa poštovanjem odneli u crkvu, ali je u tri odvojene prilike pronađena kod istog drveta. Seljani su tu podigli crkvu i u nju postavili ikonu. Kasnije je tu izgrađen i manastir i monahinje se svakodnevno mole Panagiji (Bogorodici).

‍Zmije su se prvi put pojavile 1705. godine kada su se gusari približili, nameravajući da opljačkaju manastir. Kada su ušli u selo, svuda su ih plašile zmije koje su puzale po podovima, a i zidine i manastir su bili okruženi. Pirati su pobegli.

‍Od tada, zmije su se pojavljivale svake godine osim dva puta: 1940. i 1953. godine. To je značilo da će se dogoditi nešto loše, što se i dogodilo kada je Kefalonija okupirana, a 13 godina kasnije je zadesio katastrofalan zemljotres.

Vernici iz svih delova Grčke prisustvuju službi u Bogorodičinom manastiru, ne bi li tako primili blagoslov. Po završetku službe, mnogi vernici uzimaju zmiju u ruke da bi primili Bogorodičin blagoslov. Do sada, navodi se, nije zabeležen ni jedan slučaj ujeda.

Tokom službe sveštenici drže u rukama zmiju, a neke od njih se slobodno kreću po crkvi i ikonama. Čak i oni koji se na početku možda pribojavaju, videvši da ostali vernici bez straha uzimaju zmije u ruke, takođe to čine, učestvujući u jednom od Bogorodičinih čuda na ovom svetu.

Po hrišćanskoj tradiciji zmija simbolizuje iskušenje i greh, a u staroj Grčkoj je bila simbol regeneracije i isceljenja. Nije bitno da li pojava zmija ima naučno objašnjenje, u Markopulu se prehrišćanska duhovnost stapa sa pravoslavnom religioznošću da bi stvorila tradicionalni događaj koji očarava i fascinira i danas privlači stotine hodočasnika i, zašto ne, putnika zainteresovanih za otkrivanje ostrva u njegovim najautentičnijim i najkarakterističnijim aspektima.

03:39

ČUVENI ZMIJAR SE OGLASIO ZA KURIR NAKON HVATANJA NEMANI! Dao korisne savete građanima: Zbog OVOGA će vam zmije ući u kuću OPREZ

(Espreso/Telegraf.rs/LivesoftheSaintsCalendar/prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.