Da li voda sa limunom doprinosi mršavljenju? Stručnjaci otkrili zašto je ova metoda toliko popularna kod Srba
Da li je ovo samo mit?, Foto: Printscreen/Youtube/MOTIVATIONALDOC

mit ili istina

Da li voda sa limunom doprinosi mršavljenju? Stručnjaci otkrili zašto je ova metoda toliko popularna kod Srba

Neke stvari su sada postale upitne

Objavljeno:

Voda s limunom postala je popularna u poslednjih desetak godina, zahvaljujući tvrdnjama slavnih ličnosti i korisnika društvenih mreža da može pomoći u mršavljenju, poboljšanju izgleda kože itd.

Da bismo razumeli ovu popularnost i naučnu osnovu iza tvrdnji, razmotrimo kako je nastao trend i šta istraživanja kažu o njemu.

Na TikToku se često može čuti da pijenje vode s limunom pomaže u detoksikaciji, rešavanju akni i, najvažnije, u kontroli težine ili mršavljenju. Video koji je pogledan više od 14 miliona puta obećava da će konzumiranje vode s limunom povećati sagorevanje kalorija, što može pomoći u kontroli telesne težine, poboljšati fokus, povećati energiju i ojačati imuni sistem.

Slavne ličnosti poput Gwyneth Paltrow i Mirande Ker podržavaju trend vode s limunom, što doprinosi njenoj popularnosti kao napitku za mršavljenje i poboljšanje zdravlja. Međutim, da li voda s limunom zaista treba da bude vaš glavni napitak za kontrolu težine ili je to još jedan pseudo-wellness trend?

Na TikToku se često može čuti da pijenje vode s limunom pomaže u detoksikaciji, rešavanju akni i, najvažnije, u kontroli težine ili mršavljenju
Na TikToku se često može čuti da pijenje vode s limunom pomaže u detoksikaciji, rešavanju akni i, najvažnije, u kontroli težine ili mršavljenjufoto: Printscreen/Youtube

Kako je nastao ovaj trend?

Melisa Mitri, dijetetičarka i autorka knjiga o zdravoj ishrani, navodi da nije potpuno jasno kako je ovaj trend nastao, ali konzumiranje vode s limunom je stari narodni lek. Iako voda s limunom nije novost, postala je posebno popularna u poslednjih desetak godina.

— Interes za ovu praksu porastao je nakon što je japanska studija iz 2008. godine povezala antioksidanse u limunu s manjim gojenjem kod miševa — objašnjava Mitri.

Priprema vode s limunom je jednostavna – prerežete limun, iscedite sok i dodate ga u čašu vode. Bilo da je poslužena topla, hladna ili na sobnoj temperaturi, voda s limunom je osvežavajuća i ne sadrži dodate šećere.

Šta istraživanja kažu o vodi s limunom i mršavljenju?

Konzumacija vode s limunom može povećati unos vode tokom dana, a limun je dobar izvor antioksidanasa, vitamina C, magnezijuma, riboflavina i vitamina B-6. Međutim, stručnjaci se slažu da voda s limunom ne mora nužno pomoći svima da smršaju.

Samantha Turner, registrovana dijetetičarka, navodi da voda s limunom nije nužno bolja od obične vode za regulaciju telesne težine. Takođe, Melisa Mitri dodaje nema istraživanja koja pokazuju da je voda s limunom bolja od obične vode za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da je pijenje više vode povezano s većim sagorevanjem masti i smanjenim unosom hrane, a povećana hidratacija je povezana s boljim zdravljem.

Samantha Turner, registrovana dijetetičarka, navodi da voda s limunom nije nužno bolja od obične vode za regulaciju telesne težine
Samantha Turner, registrovana dijetetičarka, navodi da voda s limunom nije nužno bolja od obične vode za regulaciju telesne težinefoto: Printscreen YouTube/Moi Domasni Recepti

Nema dokaza koji potvrđuju dodatne koristi limunovog soka. Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da su učesnici koji su popili 250 mililitara limunovog soka imali manji skok šećera u krvi nakon obroka u poređenju s onima koji su pili čaj ili vodu.

Vitamin C iz limuna može pružiti određene dobrobiti. Studije su pokazale da veći unos vitamina C može biti povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, koji uključuje povišeni opseg struka, šećer u krvi, krvni pritisak, trigliceride i/ili niži "dobar" holesterol. To sugeriše da dodatak vitamina C može pomoći u ublažavanju nekih od ovih simptoma.

Preporuka je da pijenje vode s limunom za mršavljenje treba kombinovati sa zdravim navikama. Turner napominje da "kada se voda s limunom konzumira uz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, može pomoći u boljem upravljanju težinom", piše Miss7.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.