Zašto svaki dan treba da jedete smokve tokom leta? Kad ovo čujete odmah ćete otići na pijacu po svoju porciju
Evo za šta su sve dobre, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

Zašto svaki dan treba da jedete smokve tokom leta? Kad ovo čujete odmah ćete otići na pijacu po svoju porciju

Smokve caruju u avgustu. Sad im je sezona. Ovo delikatno, ukusno i zdravo voće je izuzetno dobro za probavu. Smokve imaju samo 74 kalorije u 100 grama, što ih čini i pogodnim za dijete, a daju visok nivo sitosti.

Objavljeno:

Smokve imaju malo kalorija

Sveže smokve su izuzetno bogate hranljivim sastojcima, a još jedan njihov veliki kvalitet je to što imaju nisku kalorijsku vrednost, kao što smo naveli - samo 74 kalorije u 100 grama. Važno je ipak znati da ljudi skloni određenim alergijama treba da izbegavaju da ih jedu.

Jedna sveža smokva ima oko 30 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Bogate su mineralima kao što su magnezijum, kalijum, bakar i imaju dosta vitamina K, uz grupu B vitamina (B1, B2 i B6).

Sveže smokve pomažu kod varenja
Sveže smokve pomažu kod varenjafoto: Profimedia

Za razliku od svežih smokava, suve smokve su bogate šećerom i imaju više kalorija.

Sveže smokve pomažu kod varenja

Smokve pomažu kod varenja i sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ako se jedu u malim količinama, mogu da pomognu u održavanju dobrog nivoa šećera u krvi.

Smokve mogu da se koriste i u raznim kolačima i tortama, kojima daju izuzetno fin ukus. Preporučujemo da probate prevrnuti kolač sa smokvama. U srpskoj gastronomskoj tradiciji jedan od najpopularnijih recepata je slatko od smokvi.

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.