Zašto Japanke imaju najsavršeniju kožu na svetu? Podelile su ovaj poseban ritual koji morate da čujete, caka je...
Evo o čemu se radi, Foto: Tymon Wojciech Sawa / Panthermedia / Profimedia

MORATE ZNATI

Zašto Japanke imaju najsavršeniju kožu na svetu? Podelile su ovaj poseban ritual koji morate da čujete, caka je...

Slojevito nanošenje kozmetičkih proizvoda je bjuti rutina za baršunasto glatku kožu koju Japanke koriste od davnina

Objavljeno:

Japanke imaju posebne rituale ulepšavanja, a među njima je prava inovaciju u nezi kože, tzv. layering, tj. slojevito nanošenje proizvoda. Većini nam je slojevitost uglavnom poznata u kontekstu odevanja više slojeva odeće tokom hladnijih meseci. Slojevito odevanje ne razlikuje se puno od slojevitosti u bjuti rutini, budući da se sastoji upravo od nanošenja proizvoda u slojevima.

Japansko slojevito nanošenje, takođe poznato kao „J-beauty layering“, jeste pristup nezi kože ukorenjen u tradicionalnim japanskim bjuti praksama. To uključuje nanošenje više slojeva laganih proizvoda u određenom sledu kako bi se postigla zdrava, hidrirana i sjajna koža. Cilj je sistemsko rešavati razne probleme s kožom, održavajući prirodnu ravnotežu kože i osiguravajući duboku hidrataciju. Na sajtu Žena.hr predstavljaju tipične korake u japanskom slojevitom nanošenju.

Dvostruko čišćenje:

Uklanja šminku, kremu za sunčanje i višak ulja
Uklanja šminku, kremu za sunčanje i višak uljafoto: Rob Wilkinson / Alamy / Profimedia
  • Cleanser na bazi ulja: Uklanja šminku, kremu za sunčanje i višak ulja.
  • Cleanser na bazi vode: Čisti kožu od preostalih nečistoća i vodenih ostataka.

Eksfolijacija (2-3 puta sedmično):

  • Nežno uklanja mrtve ćelije kože i podstiče obnavljanje ćelija.
  • Toner (losion):
  • Priprema kožu za bolje upijanje sledećih proizvoda i pruža početni sloj hidratacije.

Esencija:

Lagani, hidratantni proizvod koji duboko prodire kako bi poboljšao zdravlje kože i ciljao specifične probleme s kožom.

Serum:

Koncentrirani tretmanski proizvodi koji rešavaju specifične probleme poput tamnih fleka, bora ili crvenila.

Emulzija:

Lagani hidratantni proizvod koji dodatno hidrira kožu i pomaže joj da zadrži vlagu.

Hidratantna krema:

Pruža završni sloj hidratacije i zaštite, osiguravajući da koža ostane meka i hidratizirana.

Krema za sunčanje (jutarnja rutina):

Štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečavajući prevremeno starenje i oštećenje kože.

Štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečavajući prevremeno starenje i oštećenje kože
Štiti kožu od štetnih UV zraka, sprečavajući prevremeno starenje i oštećenje kožefoto: Volodymyr Melnyk / Panthermedia / Profimedia

Ključni principi japanskog slojevitog nanošenja

„J-beauty layering“ zasnovan je na pedantnom i promišljenom pristupu u nezi kože. Iako se čini kako ceo proces ima dosta koraka, svaki korak pomno je osmišljen i ima svoju svrhu. Neki od ključnih principa kojima su se začetnici ove bjuti rutine vodili su hidratacija, prirodni sastojci, lagana slojevitost, nežnost, prevencija i doslednost.

Hidratacija je kamen temeljac japanske nege kože. Rutina uključuje više hidratantnih proizvoda koji održavaju kožu mekom, gipkom i blistavom. Najčešće se koriste sastojci poput hijaluronske kiseline, poznate po svojstvima zadržavanja vlage. Naglasak na hidrataciji pomaže u održavanju elastičnosti i glatkoće kože.

Mnogi japanski proizvodi za negu kože sadrže prirodne i tradicionalne sastojke, poput zelenog čaja, pirinčanih mekinja i sakea. Ovi sastojci popularni su zbog svojih nežnih, ali efikasnih svojstava, hraneći i negujući kožu bez jakih hemikalija.

Mnogi japanski proizvodi za negu kože sadrže prirodne i tradicionalne sastojke
Mnogi japanski proizvodi za negu kože sadrže prirodne i tradicionalne sastojkefoto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

Tehnika nanošenja slojeva uključuje nanošenje proizvoda od najlakšeg do najtežeg. To osigurava da svaki proizvod efikasno prodire u kožu bez začepljenja pora. Redosled obično počinje sredstvom za čišćenje, zatim tonikom, esencijom, serumom, emulzijom i na kraju hidratantnom kremom. Svaki je korak osmišljen tako da se nadograđuje na prethodni, doprinoseći celokupnoj efikasnosti rutine.

Jedno od osnovnih načela je i tretiranje kože s apsolutnom nežnošću. Japanski proizvodi za negu kože obično su formulisani tako da budu blagi i ne iritiraju, čime se osigurava zaštita i očuvanje prirodne barijere kože. Ovo se načelo proteže i na tehnike nanošenja, gde su tapkanje i utiskivanje proizvoda u kožu poželjniji od trljanja kako bi se smanjila iritacija i poboljšala apsorpcija.

Naglasak je na preventivnoj nezi u odnosu na korektivnu. To uključuje korišćenje proizvoda koji štite kožu od mogućih oštećenja, kao što su kreme za sunčanje za sprečavanje štetnog UV zračenja i antioksidansi za borbu protiv slobodnih radikala. Fokusirajući se na prevenciju, cilj japanske nege je da održi zdravu kožu i spreči probleme pre nego što se pojave.

Doslednost je ključna u japanskoj nezi kože. Redovna svakodnevna primena bjuti koraka osigurava kontinuiranu negu i zaštitu. Istrajnost u nezi dovodi do kumulativnih prednosti tokom vremena, što rezultira zdravijom i otpornijom kožom dugoročno.

Bonus video:

04:54

BRZE VESTI 10.08.2024

(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.