U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A JEDNA JE OD NAJMOĆNIJIH LEKOVITIH BILJAKA: Sanira rane, ublažava kašalj i ubrzava...
Bokvica, Foto: Printscreen/Youtube/Plodovi Prirode

morate znati

U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A JEDNA JE OD NAJMOĆNIJIH LEKOVITIH BILJAKA: Sanira rane, ublažava kašalj i ubrzava...

Za saniranje posekotina, rana, ujeda insekata ili žuljeva koristite bokvicu. Ona je najefikasniji prirodni lek protiv ovih tegoba

Objavljeno:

Dok šetamo livadom, proplankom i šumom, uglavnom ne vodimo mnogo računa po čemu gazimo iako nam pod nogama, između ostalog, ostaje i bokvica, biljka čija su lekovita svojstva poznata od davnina. Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka. Cveta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama… Ima široke jajaste listove koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike.

Od čega se sastoji bokvica

Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. List ove lekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu bokvice ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera. Iako sva tri tipa bokvice imaju isti hemijski sastav, u narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. Ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda.

Čemu sve služi bokvica?
Čemu sve služi bokvica?foto: Profimedia

Kod kojih tegoba pomaže ženska bokvica

Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno verovanje dobilo i naučnu potvrdu. Bokvica ili trputac je sjajan prirodni lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak pomaže i kod tuberkuloze.

Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit… Bokvica sanira i sve vrste rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza… Ako stavite list bokvice u cipele, žuljevi će proći. U fitokozmetologiji sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni.

Za bolje varenje

Svež sok od bokvice, isceđen iz listova biljke, koristi se za kao prirodni lek kod upale želuca i creva. Jedna kašika dnevno je dovoljna. Da biste dobili sveži sok, bokvicu dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Taj sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku. Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, to će pomoći kod glavobolje.

Obloga za rane

Poparite sveže listove bokvice, pa ih stavite na ranu. Rane će brzo zaceliti, a čirevi sazreti i nestati.

Obloga za rane
Obloga za ranefoto: Printscreen/Youtube/Plodovi Prirode

Kod uboda insekata

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, ubodeno mesto prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svež sok od bokvice.

Za jači organizam

U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svežih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samleli u mašini za meso ili u blenderu. Pre svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog melema.

Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka od bokvice.

Protiv zanoktica

Zgnječite nekoliko listova bokvice stavite ih nokat. Već rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Bonus video:

01:31

lubenica

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.