KAFA, RIBA ILI KOKICE: Saznajte šta miris urina može reći o vašem zdravlju - ovo otvara oči, ostaćete šokirani
Ovo morate da znate, Foto: Profimedia

auu

KAFA, RIBA ILI KOKICE: Saznajte šta miris urina može reći o vašem zdravlju - ovo otvara oči, ostaćete šokirani

Pratite znakove da biste na vreme uočili problem

Objavljeno:

Vršenje male nužde je prilično česta pojava u životu. I do sada ste verovatno navikli da vaš urin izgleda i miriše na određeni način. Ali šta kada malo miriše... van okvira na koje ste navikli? Možete se lako uspaničiti ako se suočite s pitanjima: „Zašto moja mokraća miriše na ribu?“ ili: „Zašto se moj urin oseća na slatko?“ ili čak: "Zašto moja mokraća miriše na kokice?" (da, ima i toga).

„Ponekad su ove promene privremene i bezopasne. Mogu biti rezultat unosa određene hrane ili vitamina, ili uzimanja nekih lekova“, izveštava Klivlendska klinika. U drugim slučajevima, promene u urinu - uključujući miris - mogu da budu signal za ozbiljnije stanje.

Dajemo vam osam razloga zbog kojih bi vaša mokraća mogla da miriše ili izgleda drugačije od uobičajenog i šta dalje da radite, prema savetu urologa.

1. Dehidrirani ste

Ako ste osetili promenu mirisa to nije dovoljno, morate da idete na kompletnu analizu
Ako ste osetili promenu mirisa to nije dovoljno, morate da idete na kompletnu analizufoto: Twitter printscreen/DunyaNews

Pitate se: "Zašto moja mokraća miriše na ribu?" Mogli biste biit dehidrirani. Ako ste pili dovoljno vode, vaša mokraća bi trebalo da bude svetložute boje ili bistra. Ako je vaše telo dehidrirano, vaša mokraća će biti tamnije boje - a to će uticati i na miris. „Koncentrisaniji urin može izazvati jači, snažniji miris“, kaže dr Majkl Ingber, urolog.

Šta da radite: Čim primetite da vam mokraća postaje tamna ili da miriše jače nego inače, to znači da je vreme da popijete više vode, kaže dr Ingber. Ako to pomogne, možda je kriva dehidratacija. Napomena: druge stvari osim dehidratacije mogu izazvati tamni ili smeđi urin - uključujući probleme kao što je rabdomioliza, koja može biti opasna. Dakle, ako pijenje više vode ne osvetli vaš urin brzo, ili je tamna boja praćena drugim osećanjima kao što su bol ili umor, posetite lekara.Pexels

2. Pili ste tekućine s kofeinom

Ovo je malo jednostavnije: previše kofeina zapravo može vašem urinu dati miris kafe. Razlog zašto vaša mokraća miriše na kafu jeste malo nejasniji, ali "prijavljeno je da kafa menja miris urina", kaže dr Ingber. „Iako nije bilo mnogo studija na ovu temu, mogu vam reći da, moji pacijenti koji svaki dan uzimaju nekoliko kafa iz Starbucks-a često tvrde da će njihov urin imati miris kafe."

Šta da radite: Dodao je da, pošto napici koji sadrže kofein mogu malo da vas dehidriraju, to može uticati i na miris vaše mokraće. Zato obavezno skad pijete kafu, trudite se da to radite uz veliku čašu obične vode.

3. Uzeli ste novi lek ili suplement

Dodaci B-6, na primer, mogu dati urinu jak miris, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Vitamini B takođe mogu vašu mokraću pretvoriti u svetložutu.

Šta da radite: Drugi lekovi, posebno oni koji sadrže sulfаte, takođe mogu uticati na miris urina. Ovo uključuje određene lekove za dijabetes, antibiotike i lekove za reumatoidni artritis. Dakle, ako ste počeli da uzimate novu lek pre nego što ste primetili promenu, možda je to krivo. Ipak, vredi pitati svog doktora ako doživite veliku promenu u boji urina, posebno ako je praćena bilo kojim drugim simptomima.

3. Uzeli ste novi lek ili suplement
3. Uzeli ste novi lek ili suplementfoto: Profimedia, Ilustracija

4. Imate kamen u bubregu

Kamen u bubregu je tvrdi predmet koji se formira na unutrašnjoj površini bubrega. Obično se dijagnostikuju primetnim bolom i promenom boje urina; možda ćete primetiti crvenu, smeđu, ružičastu ili zamućenu mokraću, izveštava Klinika Mejo. Ali određeni kamen u bubregu takođe može promeniti miris urina, čineći ga neprijatnim.

Šta da radite: Ako sumnjate na kamen u bubregu, obratite se lekaru radi daljeg ispitivanja i lečenja.

5. Jeli ste špargle

Ako se zapitate: "Zašto moja mokraća miriše na sumpor?" zapitajte se šta ste jeli u poslednjih nekoliko obroka. Jedan veliki krivac za smrdljivu mokraću su špargle. Da, ovo povrće zaista može uticati na miris vašeg urina, čineći da smrdi pomalo kao sumpor. Međutim, ne doživljavaju svi ovo. Dr Ingber je rekla da oko 40 odsto populacije ima "veoma jak, klasičan miris" urina nakon što jede kuvane špargle.

Šta da radite: Ako se miris nastavi ili imate druge simptome, obratite se lekaru.

6. Imate infekciju

Ako vaša mokraća miriše na ribu ili tunjevinu, možda imate infekciju urinarnog trakta, posebno ako imate druge klasične simptome kao što su često mokrenje i osećaj peckanja kada idete u toalet.

Šta da radite: Sam miris ribe nije dovoljan za dijagnozu infekcije urinarnog trakta jer druge vaginalne infekcije, kao što je bakterijska vaginoza, takođe mogu uzrokovati da vaš urin poprimi miris ribe. Dr Ingber predlaže da se obratite svom lekaru ako primetite lošiji miris mokraće zajedno sa vaginalnim svrabom ili hroničnim iscedkom koji neće nestati.

7. Imate dijabetes

Ako imate dijabetes i šećer u krvi nije pravilno kontrolisan, šećer bi mogao da prodre u vaš urin, što dovodi do slatkastog mirisa mokraće. Ako vam nije dijagnostikovan dijabetes, ali se pitate "Zašto moja mokraća miriše slatko?" nakon odlaska u kupatilo, obavezno posetite svog doktora - to je mogući simptom ovog stanja.

Šta da radite: Konsultujte se sa lekarom za dalje ispitivanje i život s dijabetesom.

8. Jeli ste previše proteina

8. Jeli ste previše proteina
8. Jeli ste previše proteinafoto: Profimedia

Ako ste nedavno počeli da jedete mnogo više proteina (i ograničavate unos ugljenih hidrata), to bi mogao biti razlog zašto ste se nedavno zapitali: „Zašto moja mokraća miriše na kokice?“. Dijeta je mogla povećati količinu ketona koji se izlučuju u vaš urin, što može uzrokovati taj karakteristični miris u mokraći.

Šta da radite: Ali urin koji miriše na kokice takođe može biti znak dijabetesa (ili gestacijskog dijabetesa, ako ste trudni) i razlog da odete kod lekara.

Ako vaš urin počne da miriše drugačije, to je verovatno privremeno i bezopasno - posebno ako se javlja bez ikakvih drugih simptoma, prema pisanju Klivlendske klinike.

Uz to, urin jakog mirisa takođe može biti znak ozbiljnijeg stanja koje zahteva lečenje i medicinsku pomoć (kao u slučaju infekcije, STI, kamena u bubregu ili dijabetesa). Ako primetite promene koje traju neko vreme ili vam se čini da promena nije vezana za vašu ishranu, Klinika savetuje da odmah potražite medicinsku pomoć.

Bonus video:

04:42

BRZE VESTI 05.08.2024

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.