Ovo su neprimetni simptomi plućne hipertenzije: Ni doktorima nije jasno kako, ako osetite samo jedan zovite pomoć
Pluća, Foto: Profimedia

pažnja

Ovo su neprimetni simptomi plućne hipertenzije: Ni doktorima nije jasno kako, ako osetite samo jedan zovite pomoć

Simptomi plućne arterijske hipertenzije su i bol u grudima, umor, nevestica, oticanje zglobova i nogu.

Objavljeno:

Plućna arterijska hipertenzija je oblik visokog krvnog pritiska u plućima, usled čega dolazi da suženja i hipertrofije krvnih sudova u plućima. Usled ovog stanja usporen je protok krvi u plućima, dok raste krvni pritisak u plućnim arterijama. Srce je dodatno opterećeno, da bi na kraju ako se bolest ne leči, došlo do slabljenja srčanog mišića. Plućna hipertenzija može biti životno ugrožavajuće stanje.

Plućna arterijska hipertenzija nema uvek jasan uzrok

Korona, Pluća, Pulmologija
foto: Profimedia

U nekim slučajevima doktori ne mogu da pronađu pravi razlog za pojavu plućne arterijske hipertenzije. Onda se bolest registruje kao idiopatska plućna hipertenzija. Smatra se da genetski faktor ima uticaja na pojavu bolesti. Kod nekih pacijenata povišen krvni pritisak u plućima je posledica druge osnovne bolesti.

Plućna arterijska hipertenzija može nastati kao posledica kongestivne srčane insuficijencije, krvnog ugruška u plućima, HIV infekcije, upotrebe droga, kao što su kokain ili metamfetamin, ali i ciroze jetre, lupusa, skleroderme, reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih bolesti. Kod nekih pacijenata bolest se javlja usled nekog urođenog oštećenja srca i plućnih bolesti kao što su emfizem, hronični bronhitis ili plućna fibroza. Smatra se i da sleep apneja može biti okidač za pojavu povišenog pritisaka u plućima.

Simptomi mogu biti neprimetni

Pojedini pacijenti na početku bolesti nemaju nikakve jasne simptome. Većina ipak uočava nedostatak daha pri fizičkom naporu. Bolest počinje polako i pogoršava se s vremenom. Simptomi plućne arterijske hipertenzije su i bol u grudima, umor, nevestica, oticanje zglobova i nogu.

02:51

4 LITRE PIVA DNEVNO KAO TERAPIJA I TO IZUZETNO EFIKASNA?! Istoričar iznenadio: Potpuno je NEVEROVATNO da se tako lečila OVA BOLEST

(Espreso/ Eklinika/D.T/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.