Stručnjaci otkrili najčešće razloge zbog kojih dolazi do razvoda: Srbi masovno prekidaju zbog jedne svtari
Foto: Profimedia

saznajte

Stručnjaci otkrili najčešće razloge zbog kojih dolazi do razvoda: Srbi masovno prekidaju zbog jedne svtari

Poslednjih godina raste broj razvoda u Srbiji koja po ovoj neslavnoj statistici prati svetske trendove

Objavljeno:

U proseku oko 10.000 brakova godišnje završi se razvodom u Srbiji i to najviše u Beogradu.

Najčešći razlozi koji se navode za razvod su - nedostatak podrške partnera, neverstvo i nedostatak kompatibilnosti. U SAD je stopa razvoda još veća, pa su se ovim pitanjem pozabavili i istraživači koji su sproveli anketu među 1.000 razvedenih Amerikanaca ili onih koji su u postupku okončanja braka.

Rezultati su pokazali da je čak 95 odsto njih verovalo da postoji nada da spasu svoj brak, ali nisu znali kako.

5 stvari koje morate znati

Kako piše CNBC pozivajući se na istraživanje Forbes Advisor postoji 5 fakora za koje razvedeni veruju da je moglo spasiti njihov brak. Stvar broj 1 je ključna ne samo za spasavanje braka u krizi, već za srećanu i uspešanu zajednicu.

Bolje razumevanje obaveza u braku pre venčanja

- Mnogi parovi kad se venčaju imaju neraalna očekivanja od svog braka. Veruju da je nakon venčanja sve lako i da kad pronađete pravu osobu više ne morate da se trudite. Ali, to nije istina. Kad uđete u auto i započnete vožnju morate čvrsto da držite volan, usmeravate auto, da pazite kako ne biste završili u jarku. Tako je u u braku - slikovito je objasnila psiholog Liza Mari Bobi iz Denvera.

Burma, Razvod, Brak
foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Svaki brak će proći kroz iskušenja važno je kako se vi nosite sa tim

Prema njenim rečima ne postoji veza ili brak koji neće proći kroz iskušenja. - Odnosi uvek prolaze kroz uspone i padove kao plima i oseka. To je proces, a na vama je da naučite kako da se nosite u kriznim vremenima ukoliko želite kvalitetan i trajni odnos. Zato radite na svom odnosu, ljubavi kako biste sačuvali svoj brak - dodala je ona.

Bolje razumevanje vrednosti i morala partnera

Više od polovine ispitanika je priznalo da bi uspeli da sačuvaju brak da su bolje razumeli vrednosti i moral svog partnera.

- Ovo je i najveći problem nas psihologa. Ljudi često mešaju se*sualnu hemiju i ljubav. Dok se par zabalja sve je idlično, a hemije je jedan od ključnih faktora jednog odnosa. Niko ne razmišlja o emotivnoj pouzdanosti partnera, njegovim moralnim načelima i vrednostima, pa do otrežnjenja dolazi nakon venčanja. Zato je mudro sačekati sa decom dok dobro ne upoznate partnera s kojim planirate da ostanete do kraja života - rekla je Liza.

Duže čekanje na decu

Ona naglašava deca neće spasiti brak, samo će ga dodatno zakomplikovati ako niste sigurni da možete da funkcinišete kao par.

Razvod, Raskid, Brak
foto: Lasse Kristensen / Alamy / Alamy / Profimedia

- U našoj kulturi postoji i mit da je rađanje deteta put do sreće. Međutim, istina je da će većina parova, čak i oni koji se zaista vole, kad dobiju dete shvataju da je sve postalo teže. Pametni parovi se trude da zajedno rastu i jačaju svoju vezu, da rešavaju moguće nesuglasice pre dolaska dece. Tek tad možete tačno da znate šta možete da očekujete od partnera i da li će vam on zaista biti podrška u životu - poručila je ona. Pored ovih postoje još neke stvari za koje razvedeni veruju da im je moglo spasiti brak da su na vreme to shvatili.

U pitanju su sledeće stavke:

Traženje stručne pomoći od terapeuta ili savetnika za parove u slučaju problema

Ne žurite sa venčanjem

Bonus video:

08:00

SVAKI 4 BRAK U SRBIJI ZAVRŠI SE RAZVODOM, PREVARA GLAVNI UZROK: Stručnjak objasnio kako vara žena, a kako muškarac RAZLIKA OGROMNA

(Espreso/srecnarepublika/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.