Recept za dakos, grčku salatu sa Krita koju Grci tamane: Proglašena za najbolju na svetu, a podseća na jednu našu
Grčka salata - dakos, Foto: Printscreen / Tik Tok / hungryhappens

video

Recept za dakos, grčku salatu sa Krita koju Grci tamane: Proglašena za najbolju na svetu, a podseća na jednu našu

Dakos je tradicionalna grčka salata koja potiče sa Krita, najvećeg grčkog ostrva. Ovo jelo koristi suvi hleb od ječma kao osnovu, koji je bio uobičajen u ishrani ljudi na Kritu zbog svoje dugotrajnosti i hranljivosti. Hleb od ječma se pravio tako što su se velike okrugle lopte testa pečene i potom se koristile za pripremu različitih jela.

Objavljeno:

Dakos je nastao kao jednostavan način da se iskoristi ovaj suvi hleb. Priprema se tako što se kriške hleba natapaju u vodi ili maslinovom ulju, a zatim se prekrivaju svežim paradajzom, izmrvljenim feta sirom, crnim maslinama i crvenim lukom. Sve to se začinjava maslinovim uljem, sirćetom, origanom, solju i biberom.

Pomešajte sve povrće
Pomešajte sve povrćefoto: Printscreen / Tik Tok / hungryhappens

Ova salata je odražavala princip jednostavnosti i dostupnosti sastojaka u mediteranskoj ishrani, odnosno grčkoj kuhinji. Paradajz, feta sir, masline i maslinovo ulje su bili lako dostupni i lokalni sastojci koji su se koristili kako bi se stvorilo jelo koje je osvežavajuće i hranljivo. Dakos je danas popularan širom Grčke i često se služi kao lagani obrok ili predjelo, posebno tokom toplih letnjih meseci, pružajući ukusan uvid u tradicionalnu kritsku kuhinju.

Dakos – sastojci:

  • 4 kriške hleba od ječma (kritski hleb ili alternativno, stari integralni hleb)
  • 4-5 zrelih paradajza, iseckanih
  • 100 g feta sira, izmrvljenog
  • 1 mali crveni luk, sitno iseckan
  • 100 g crnih maslina (najbolje Kalamata), bez koštica
  • malo kapara
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta (opciono)
  • 2 kašičice origana
  • šaka svežeg peršuna i bosiljka
  • so i biber po ukusu

Dakos – priprema:

@hungryhappens EPISODE ONE🇬🇷: DAKOS Salata (full recipe is on: HungryHappens.Net) #cretegreece #saladrecipe #dakos #crete #greektiktok #hungryhappens ♬ original sound - Stella Drivas

Ako koristite hleb od ječma, možete ga malo zapeći u rerni na 180°C oko 5 minuta, dok ne postane hrskav. Ako koristite običan hleb, prepecite ga dok ne postane hrskav, pa ga iseckajte na kriške ili kockice.

Paradajz operite i iseckajte na kockice. Ako je vrlo sočan, možete ga malo ocediti. Crveni luk sitno iseckajte. Ako masline nisu već bez koštica, izvadite koštice i iseckajte ih na krugove ili polovine, prema želji.

Na tanjir stavite kriške hleba od ječma. Preko svake kriške hleba rasporedite iseckani paradajz i crveni luk. Pospite izmrvljenim feta sirom. Dodajte crne masline i kapar, kao i sitno iseckan peršun i bosiljak.

Preko salate prelijte maslinovo ulje. Ako želite, možete dodati i malo crvenog vinskog sirćeta. Posolite i pobiberite po ukusu. Pospite origano na vrhu.

Salatu možete poslužiti odmah ili je ostaviti da se malo ohladi i pusti arome pre nego što je poslužite.

Dakos je odličan kao lagani obrok ili kao prilog uz glavna jela. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom grčkom specijalitetu!

Bonus video:

02:55

ZAMALO NISAM UMRO NA SCENI! IZGUBIO SAM 9 KILA ZA 15 DANA Lečić otkrio NEOBIČAN RECEPT monaha iz Hilandara kojim leče ČAK I RAK!

(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.