video
Recept za dakos, grčku salatu sa Krita koju Grci tamane: Proglašena za najbolju na svetu, a podseća na jednu našu
Dakos je tradicionalna grčka salata koja potiče sa Krita, najvećeg grčkog ostrva. Ovo jelo koristi suvi hleb od ječma kao osnovu, koji je bio uobičajen u ishrani ljudi na Kritu zbog svoje dugotrajnosti i hranljivosti. Hleb od ječma se pravio tako što su se velike okrugle lopte testa pečene i potom se koristile za pripremu različitih jela.
Dakos je nastao kao jednostavan način da se iskoristi ovaj suvi hleb. Priprema se tako što se kriške hleba natapaju u vodi ili maslinovom ulju, a zatim se prekrivaju svežim paradajzom, izmrvljenim feta sirom, crnim maslinama i crvenim lukom. Sve to se začinjava maslinovim uljem, sirćetom, origanom, solju i biberom.
Ova salata je odražavala princip jednostavnosti i dostupnosti sastojaka u mediteranskoj ishrani, odnosno grčkoj kuhinji. Paradajz, feta sir, masline i maslinovo ulje su bili lako dostupni i lokalni sastojci koji su se koristili kako bi se stvorilo jelo koje je osvežavajuće i hranljivo. Dakos je danas popularan širom Grčke i često se služi kao lagani obrok ili predjelo, posebno tokom toplih letnjih meseci, pružajući ukusan uvid u tradicionalnu kritsku kuhinju.
Dakos – sastojci:
- 4 kriške hleba od ječma (kritski hleb ili alternativno, stari integralni hleb)
- 4-5 zrelih paradajza, iseckanih
- 100 g feta sira, izmrvljenog
- 1 mali crveni luk, sitno iseckan
- 100 g crnih maslina (najbolje Kalamata), bez koštica
- malo kapara
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta (opciono)
- 2 kašičice origana
- šaka svežeg peršuna i bosiljka
- so i biber po ukusu
Dakos – priprema:
Ako koristite hleb od ječma, možete ga malo zapeći u rerni na 180°C oko 5 minuta, dok ne postane hrskav. Ako koristite običan hleb, prepecite ga dok ne postane hrskav, pa ga iseckajte na kriške ili kockice.
Paradajz operite i iseckajte na kockice. Ako je vrlo sočan, možete ga malo ocediti. Crveni luk sitno iseckajte. Ako masline nisu već bez koštica, izvadite koštice i iseckajte ih na krugove ili polovine, prema želji.
Na tanjir stavite kriške hleba od ječma. Preko svake kriške hleba rasporedite iseckani paradajz i crveni luk. Pospite izmrvljenim feta sirom. Dodajte crne masline i kapar, kao i sitno iseckan peršun i bosiljak.
Preko salate prelijte maslinovo ulje. Ako želite, možete dodati i malo crvenog vinskog sirćeta. Posolite i pobiberite po ukusu. Pospite origano na vrhu.
Salatu možete poslužiti odmah ili je ostaviti da se malo ohladi i pusti arome pre nego što je poslužite.
Dakos je odličan kao lagani obrok ili kao prilog uz glavna jela. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom grčkom specijalitetu!
Bonus video:
(Espreso / Zadovoljna.rs / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!