KOD BAKE SE NIŠTA NE BACA: Starinski recepti za višak belanaca i žumanaca - ovo je genijalno, morate da probate
Evo kako da iskoristite žumance, a kako belance, Foto: Maria Galan Clik / Alamy / Alamy / Profimedia

savršeno

KOD BAKE SE NIŠTA NE BACA: Starinski recepti za višak belanaca i žumanaca - ovo je genijalno, morate da probate

Imamo sjajne kulinarske ideje

Objavljeno:

Prilikom pravljenja kolača često se dešava da recept zahteva različit broj belanaca i žumanaca, pa nam neretko ostane višak jednog ili drugog.

Umesto da ih bacite, razmislite o kreativnim načinima da ih iskoristite.

Ideje za višak belanaca:

Kada umutite belanca sa šećerom, dobijate čarobnu smesu koja se može pretvoriti u lagani desert. Rasporedite je preko kore za pitu i ispecite za ukusnu poslasticu.

Omlet od belanaca

Savršeni omled od belanca
Savršeni omled od belancafoto: Printscreen/Youtube/EKSPLOZIJA

Zdrava alternativa tradicionalnom omletu. Za gušću teksturu, dodajte malo pasiranog paradajza ili spanaća.

Kokteli sa penastim vrhom

Belance može da obogati teksturu mnogih koktela, neutrališe kiselost sastojaka i stvori atraktivnu penu na vrhu pića.

Sufle

Iako sufle obično sadrži cela jaja, za postizanje karakteristične vazdušaste strukture potrebno je više belanaca nego žumanaca.

Ideje za višak žumanaca:

Domaći sladoled

Savladajte tehniku pravljenja kreme od žumanaca i otvorite svet mogućnosti za pripremu sladoleda kod kuće. Eksperimentišite sa dodacima poput seckane nane ili mlevenih oraha. Alternativno, kremu možete koristiti kao fil za razne vrste kolača.

Nemojte bacati višak žumanca nikad
Nemojte bacati višak žumanca nikadfoto: profimedia

Marinirana žumanca

Isprobajte ovaj trik profesionalnih kuvara: posolite ili marinirajte žumanca (na primer u soja sosu) i koristite ih kao dodatak testenini, pirinču ili drugim jelima.

Bogati puding

Žumance je ključni sastojak koji daje punoću ukusa najkremastijim pudinzima. To je logično, s obzirom na to da je puding zapravo pečena verzija kremaste baze za sladoled.

Holandez sos

Za ljubitelje slanog, napravite ovaj bogati sos neophodan za jaja Benedikt. Takođe se odlično slaže uz domaće maslac keksića kao neobičan preliv.

Ovi predlozi vam omogućavaju da iskoristite preostale delove jaja na kreativan način, izbegnete bacanje hrane i obogatite svoj kulinarski repertoar, piše Tasting Table.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.