Ako vaša rerna proizvodi ovakve zvukove, to može biti ozbiljno upozorenje: Važno je da na vreme uradite jednu stvar
Da li ste znali za ovo?, Foto: Profimedia

jezivo

Ako vaša rerna proizvodi ovakve zvukove, to može biti ozbiljno upozorenje: Važno je da na vreme uradite jednu stvar

Evo šta je potrebno da uradite ukoliko primetite da vam rerna ispušta čudne zvukove

Objavljeno:

Jedne večeri dok pripremate večeru ili dok pokušavate da očistite to teško dostupno mesto u rerni, odjednom začujete buku. Iz vaše rerne dopire uznemirujući šištavi zvuk. Niste to pre čuli i niste sigurni šta da uradite. Stručnjak za uređaje Asurion Michael Cornell objašnjava da postoji više razloga zašto bi vaša rerna mogla da šišti. U intervjuu za House Digest, Cornell je rekao da uzrok neočekivanog zvuka može biti hitan slučaj; međutim, različite rerne se razlikuju.

Ipak, objasnio je da ako plinska rerna šišti dok se ne koristi, moglo bi doći do curenja plina
Ipak, objasnio je da ako plinska rerna šišti dok se ne koristi, moglo bi doći do curenja plinafoto: Printscreen/Youtube/AEG Australia & New Zealand

"Ako imate plinsku rernu, šištanje se može dogoditi kada jednostavno palite plamenike ili pokušavate da pečete. Dok plin izlazi iz otvora, šištanje je uobičajeno. To je takođe nešto što se može dogoditi s jedinicama koje koriste starije tipove merača vremena na električnim šporetima." Ipak, objasnio je da ako plinska rerna šišti dok se ne koristi, moglo bi doći do curenja plina.

U tom trenutku je dobra ideja zatvoriti dovod plina, videti da li osećate miris plina i kontaktirati obučenog stručnjaka da to proveri, upozorio je. Takođe je važno isključiti rernu iz struje osim zatvaranja dovoda plina ako osetite miris plina. "Curenje plina bez nadzora može uzrokovati ozbiljnu štetu uključujući požare, trovanje ugljen-monoksidom, pa čak i eksplozije", objasnio je Cornell. Zato je važno preduzeti odgovarajuće korake kada vaša rerna proizvodi bizarne zvukove.

Ipak, samo manji broj domaćinstava ima plinsku jedinicu. Dakle, ako ste u većini domova koji imaju električni šporet, briga o curenju nije problem. Ali koji su drugi koraci koje možete preduzeti kada dođe do neobičnih zvukova?

Ipak, samo manji broj domaćinstava ima plinsku jedinicu
Ipak, samo manji broj domaćinstava ima plinsku jedinicufoto: Printscreen/Youtube/AEG Australia & New Zealand

"Zvukovi šištanja koji dolaze iz električnih jedinica mogu jednostavno biti mali otvori na ploči koji vibriraju, ventilatori koji su malo bučni ili u ozbiljnijim slučajevima električni kvarovi koji zahtevaju hitnu stručnu pažnju", objasnio je Cornell. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da otkrijete odakle dolazi buka. Takođe je moguće da je vaša rerna jednostavno prestara, jer se kod starijih jedinica može čuti zvuk.

Možda ćete otkriti da zvuk dolazi iz plamenika, što znači da su pokvareni ili možda utikača, što sugeriše neispravno napajanje, rekao je Cornell za House Digest.

"Sve to bez intervencije i korekcije može da prouzrokuje ozbiljnu štetu ne samo vašoj jedinici, već i vašem domu u najgorem slučaju. To bi uključivalo strujne udare kao i požare", kaže i dodaje: "Izoliranje zvuka može vam brzo reći da li se radi o šištanju ili o brzom zveckanju ili vibraciji". "Ploče i ventilatori mogu, u nekim slučajevima, sami da se olabave. Taj razmak može stvoriti vrlo čudne i ponekad zabrinjavajuće zvukove ako ne znate odakle dolazi." Ako ne možete da shvatite, iako su zvukovi većinu vremena bezopasni, Cornell predlaže da ugasite rernu. "Zatim neka stručnjak za uređaj dođe da obavi pregled kako bi se osigurala sigurnost jedinice", dodao je.

Bonus video:

50:16

REDAKCIJA 30.07.2024. 2. DEO

(Espreso / Super žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.