Dr Veroslava otkrila koja hrana sa plaže izaziva infarkt i šlog:Na 35 stepeni dobićete crevnu infekciju i krvarenje
Veroslava Stanković, Foto: Pink Printscreen

pažnja

Dr Veroslava otkrila koja hrana sa plaže izaziva infarkt i šlog:Na 35 stepeni dobićete crevnu infekciju i krvarenje

Na 35 stepeni salmonela se veoma lepo razvija, tu je i Ešerihija koli, sve bakterije koje mogu da dovedu do crevnih infekcija, a koje uopšte nisu naivne", upozorila je doktorka.

Objavljeno: 07:26h

Dr Veroslava Stanković, dijetolog, otkrila je u "Jutru" na Prvoj koje namirnice bi trebalo da izbegavate, najbolje sastojke za sendvič po ekstremnoj vrućini i da li peciva koja kupujete, smete da jedete.

"Zavisi koliko želimo da budemo na plaži. Ako pričamo o celodnevnom boravku, onda bi trebalo da se obezbedimo ručnim frižiderom i tada možemo da ponesemo neke namirnice životinjskog porekla. Ako ne nosimo frižider, onda je najbolje da to bude suva hrana, neka kifla sa mesnim prerađevinama koje su suve i masnije. Doduše, i to je teška hrana za ove sunčane periode, tako da, najbolje je da ponesemo rashlađeno povrće, neku salatu i voćku i na taj način obezbedimo nutrijente, vodu i elektrolite koje gubimo na suncu", rekla je dr Stanković.

Šta treba da stavite u sendvič?

Sendvič
foto: Printscreen/youtube/ŠtaDaJedem?

"Najbolje bi bilo da jedete čajnu kobasicu sa kiflom i izbegavate namaze jer namazi mogu vrlo brzo da se pokvare. Uz to možete da jedete i voće da biste se osvežili. Inače, sve ostalo dovodi do kvarenja. Vrlo lako se kvari na ovoj temperaturi jer temperaturna opasna zona za namirnice životinjskog porekla je od 6 do 65 stepeni. Na 35 stepeni salmonela se veoma lepo razvija, tu je i Ešerihija koli, sve bakterije koje mogu da dovedu do crevnih infekcija, a koje uopšte nisu naivne", upozorila je doktorka.

Da li da kupujete pecivo za plažu?

"Što se tiče peciva sa kobasicom, ukoliko je kobasica dobro ispržena, može, ali da je pojedemo sat vremena otkako smo je kupili. Ipak, to je izuzetno teška i masna hrana koja u ovom periodu može da dovede do povećanja masnoća u krvi, naročito ako ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Na taj način može da dovede do infarkta miokarda ili moždanog udara jer dovodi do zgušnjavanja krvi i stvaranja masnih kapljica. Sat vremena od kupovine pojedite, ali bolja je suva kifla sa sveže ceđenim sokom ili limunadom", istakla je dr Veroslava Stanković.

21:04

KOJEKUDE-S03-EP13-HRANA

(Espreso/mondo/Prva/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.