Da bi testo za palačinke bilo mekano dodajte ovaj začin: Niko ga ne stavlja, a pravo je blago za dobar ukus
Palačinke, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

sjajno

Da bi testo za palačinke bilo mekano dodajte ovaj začin: Niko ga ne stavlja, a pravo je blago za dobar ukus

Naše klasične tanke palačinke su slične francuskim „crepes“ ili ruskom bliniju.

Objavljeno: 23:55h

Večeras pravimo palačinke! Ovo je jedna od omiljenih rečenica iz našeg detinjstva od koje je jedina lepša večeras pravimo krofne". Trudim se da tu magiju porodičnog zaslađivanja prenesem i na svoje dete, praveći zajedno sa njim palačinke po receptu njegove bake.

U maminom receptu za palačinke tajna je u jednom sastojku koji većina ljudi nikad ne bi stavila u ovo testo. Ali, pre nego što vam otkrijem o čemu se radi, vratimo se na početak priče o omiljenoj poslastici našeg detinjstva.

Naše klasične tanke palačinke su slične francuskim „crepes“ ili ruskom bliniju, ali svaka kultura ima svoj jedinstveni način pripreme i tradiciju konzumiranja. U srpskoj kuhinji, palačinke se prave od brašna, jaja, mleka i ulja. Mogu se jesti na različite načine, kao slatki ili slani obrok, zavisno od punjenja ili preliva koji se koristi. Slatke palačinke mogu se puniti raznim slatkim nadevima kao što su džemovi (od voća poput šljiva, malina, jagoda), eurokrem, med, voće (poput banane ili jabuke), ili posipati šećerom u prahu. Ponekad se poslužuju i sa sladoledom ili šlagom.

Palačinke
foto: Bakina kuhinja

Slane palačinke su takođe popularne u Srbiji, iako manje uobičajene od slatkih. Mogu se puniti nadevima poput sira (feta, mladi sir), šunke, pavlake, spanaća, pečuraka ili raznih vrsta povrća. Slane palačinke se često jedu kao deo ručka ili večere, ponekad uz salatu, a tokom verskih postova kao što su Veliki post ili Božićni post, kada se izbegava konzumiranje mesa i mlečnih proizvoda, palačinke se pripremaju kao posno jelo. One se tada pune posnim nadevima kao što su džem od šljiva, med, orašasti plodovi ili voće, a na našem sajtu se možete podsetiti recepta za posne palačinke koji uvek uspeva.

A što se tiče recepta moje mame, njena tajna je u tome što u smesu za pečenje uvek stavi tri jaja, umesto uobičajenog jednog ili dva, prstohvat soli i vrlo malo sveže mlevenog bibera. Zašto biber, to iskreno ne znamo, ali tako je ona naučila od svoje mame, a ona od svoje. I ne znam da li je do toga, ali zaista pravim najbolje palačinke u gradu.

Recept za palačinke – sastojci:

3 jaja

1 šolja brašna

1 šolja mleka

četvrtina šolje maslinovog ulja

prstohvat soli

malo bibera

Palačinke
foto: Bakina kuhinja

Recept za palačinke – priprema:

Razbijte tri jaja i dobro ih umutite. Dodajte u to ulje i mleko, a onda postepeno dodajte suve sastojke uz stalno mešanje, tako da razbijete sve grudvice.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i lagano ga nauljite. Sipajte malu kutlaču smese za palačinke (oko 1/4 šolje) u tiganj i brzo okrećite tiganj da se smesa ravnomerno rasporedi. Pecite palačinku dok donja strana ne postane zlatno smeđa (oko 1-2 minuta). Okrenite palačinku lopaticom ili okretanjem u vazduhu i pecite još oko 1 minut sa druge strane.

Ponavljajte proces dok ne potrošite svu smesu za palačinke.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Zadovoljna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.