STAVITE OVU BILJKU U SVOJ DOM I MIŠEVI SE NIKADA NEĆE POJAVITI: Od tog mirisa beže koliko ih noge nose
Pacov, Foto: Printscreen/TikTok/whatisnewyorkofficial

savet

STAVITE OVU BILJKU U SVOJ DOM I MIŠEVI SE NIKADA NEĆE POJAVITI: Od tog mirisa beže koliko ih noge nose

Ako imate kućne ljubimce ili malu decu, budite oprezni sa eteričnim uljem

Objavljeno: 18:34h

Problem sa miševima je gori nego što ste mislili. Čak i ako izgledaju nevini, miševi mogu oštetiti vaš dom, pa čak i stvoriti opasne uslove.

Međutim, ako pokušavate da se otarasite ili sprečite ulazak miševa, ne znači nužno da morate kupovati gomile mišolovki i sira. Miševi se mogu lako izbeći u vašem domaćinstvu jednostavnim dodavanjem mirisa peperminta u uglove gde se skupljaju, piše The Family Handyman.

Iako prirodna rešenja nisu uvek rešenje kada se otarasite štetočina (kao što je korišćenje krastavaca da se rešite bubašvaba, zajedno sa mnogim drugim metodama koje ne ubijaju bubašvabe), pepermint je više nego uspešan prirodni lek. Ovo ima veze sa prirodom miševa, koji se uglavnom oslanjaju na čulo mirisa umesto na vid. Miševi imaju neverovatno loš vid, ali jak, oštar njuh.

Pacov
foto: Morissard Aurelien/ABACA / Abaca Press / Profimediać

Pepermint ima jak miris, miris koji miševi ne vole. Prema Viktoru Pestu, pepermint sadrži veoma jaka jedinjenja mentola koja iritiraju njihove nosne šupljine. Dašak peperminta sigurno ih drži podalje.

Možete koristiti dva načina da unesete miris peperminta u svoj dom. Prvi je uzgajanje biljaka mente i ostavljanje po kući. Pre svega, miris ih odvraća od ulaska ili lutanja. Kao bonus, s vremena na vreme možete iskidati mentu i začinite svoja omiljena jela!

Ako vam se ne sviđa dom pun biljaka mente, možda biste radije koristili ulje od peperminta. Poprskajte eterično ulje u različitim delovima vašeg doma kojima miševi mogu pristupiti. Ako pokušavate da uhvatite miševe, strateški prskajte ulje mente na mestima gde nema mišolovki. U teoriji, ovo bi trebalo da ih odvede tamo gde ste ga postavili.

Ako imate kućne ljubimce ili malu decu, budite oprezni sa eteričnim uljem. Mnoga esencijalna ulja mogu biti toksična za njih. Uvek držite bocu van njihovog domašaja i pokušajte da im ograničite pristup mestima gde ste prskali ulje, prenosi Jutarnji.hr.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.