Ova dva pića mogu da ubrzaju starenje više nego bilo šta drugo: Prestanite da ih pijete jer će izazvati...
Evo koja su to dva pića..., Foto: Printscreen YouTube/JECA SVAŠTARICA

morate znati

Ova dva pića mogu da ubrzaju starenje više nego bilo šta drugo: Prestanite da ih pijete jer će izazvati...

Kako vreme prolazi, hidratacija postaje važnija nego ikad za zdravlje i lepotu naše kože. Ipak, neka pića mogu ubrzati proces starenja tako što našoj koži i telu oduzimaju vitalnu vlagu

Objavljeno:

Dermatolozi dr Elejn F. Kung i dr. Čeril Rosen, kao i lekar opšte prakse i stručnjak za zdravlje kože dr Hose Mier, upozorili su na dva takva pića koja bi bilo dobro izbegavati kako bismo sprečili dehidrataciju i prerano starenje.

Slatka gazirana pića

"Iako nije tajna da gazirana pića nisu najzdraviji napici, neophodno je da budete svesni štete koju mogu prouzrokovati kada je u pitanju naša koža", tvrdi dr Rosen.

Dijetalna gazirana pića, objašnjava on, često nemaju šećer, ali ipak mogu sadržati "hemikalije koje su štetne za telo", pa čak i uzrokovati prerano starenje i upalu.

"Hemikalije poput fosfora, kalijuma i kofeina ispiraju minerale iz kostiju i mogu oštetiti ćelije u telu", rekla je za SheFinds.

Dijetalna gazirana pića, objašnjava on, često nemaju šećer, ali ipak mogu sadržati 'hemikalije koje su štetne za telo'
Dijetalna gazirana pića, objašnjava on, često nemaju šećer, ali ipak mogu sadržati "hemikalije koje su štetne za telo"foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Dr Kung se slaže s dr Rosen i ističe: "Glukoza i fruktoza koje se nalaze u gaziranim pićima vežu se za aminokiseline prisutne u kolagenu i elastinu koji podržavaju dermis, stvarajući napredna jedinjenja glikacije (AGE-e)."

Napominje da glikacija aminokiselina otežava obnavljanje kolagenih i elastinskih vlakana, što pridonosi bržem stvaranju bora i dehidriranoj koži.

Energetski napici

Koža oko očiju je nežna, a kako starimo, normalno je da na tom području gubimo vlažnost. Međutim, umesto da hidriraju kožu, energetska pića mogu je dehidrirati, upozorava dr Mier.

Česta konzumacija može uzrokovati tamnije podočnjake i više bora.

Koža oko očiju je nežna, a kako starimo, normalno je da na tom području gubimo vlažnost
Koža oko očiju je nežna, a kako starimo, normalno je da na tom području gubimo vlažnostfoto: Printscreen

Energetska pića "teraju mozak da ostane budan", ističe dr Mier, što dovodi do lošeg sna i natečenih očiju. Napominje da kofein, koji se često nalazi u energetskim pićima, sprečava sposobnost tela da ukloni tečnost iz tkiva.

Tečnost se nakuplja u tkivima ispod očiju, uzrokujući njihovo oticanje. Kofein takođe sužava krvne sudove na tom području, kaže on, što povećava protok krvi i još više oticanje.

Dok na neke ljude kofein možda i ne deluje, drugi su posebno osetljivi na njega. Poput gaziranih pića, energetska pića imaju diuretski učinak što ih čini ne baš idealnim izborom, čak i ako nam je potrebna dodatna količina kofeina.

Bonus video:

03:02

KURIR EKIPA U DOMU MIŠE KOG JE SVINJA UGRIZLA ZA POLNI ORGAN: Doktor je rekao da smo morali da ga uklonimo, OVO JU JE UZNEMIRILO

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.