recept
Ovaj napitak će vas osvežiti u ovlim vrelim danima: Brazilska limunada je hit piće sa tajnim sastojkom
Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samleli srž limete koja bi tako mogla da pusti svoju gorčinu
Brazilska limunada je popularan letni napitak koji mnogi vole, ali kod nas je još uvek nepoznat. U Brazilu, kako mu i ime kaže, to je standardno piće koje se poslužuje u restoranima, barovima, ali i kod kuće, gde se obično konzumiraju pića od sveže ceđenog voća.
Brazilska limunada se sprema od svežih limeta i s jednim tajnim sastojkom koji je razlikuje od običnih limunada i drugih letnih pića, a to je kondenzovano mleko.
Iako se ovo piće u Brazilu naziva limunadom, a priprema se od limete, to je iz razloga što Brazilci limetu smatraju svojim limunom, a ceđenu limetu nazivaju "limunada", budući da su im limuni prilično nedostupno voće, a limete su kod njih široko rasprostranjene i uobičajene.
Kako se priprema
Početni korak je priprema sirupa, jednostavno sjedinite šećer i vodu tako što ćete mešati dok se šećer potpuno ne razgradi. Pripremite blender i izlijte u njega polovinu sirupa, dodajte sveže limete isečene na osmine - nemojte ih guliti.
Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samleli srž limete koja bi tako mogla da pusti svoju gorčinu. Čar ove limunade je u korišćenju cele limete, a blendanjem samo nekoliko sekundi, čuva se svežina voća, ulje iz korice i sve ono zdravo iz njega. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte nekoliko sekundi, pa na kraju dodajte i ostatak sirupa.
U idućem koraku limunadu izlijte u bokal, iz nje uzmite preostale komade limete, na bokal stavite sitno cedilo pa procedite limete pritiskajući ih kašikom dok sva preostala tečnost ne izađe.
Kako se sprema brazilska limunada
Potrebno je
4 limete; 200 g belog šećera; 1400 ml vode; 6 kašika kondenzovanog mleka
Priprema
Šećer i hladnu vodu mešajte dok se šećer ne istopi. Limete operite, icecite krajeve, a onda ih izrežite na osmine, koricu nemojte guliti. Limete blendajte oko 5 sekundi, nemojte predugo kako ne bi pustile gorčinu. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte još nekoliko sekundi, pa dodajte ostatak sirupa. Tečnost iz blendera stavite u bokal. Izvadite preostale limete iz blendera, pa ih koristeći kašiku procedite na sitnom cedilu iznad bokala, tako da ocedite sve što je ostalo u njima.
Kondenzovano mleko dodajte u bokal, probajte pa stavite koliko vam odgovara. U Brazilu se mleko dodaje u blender, a limunada se služi s penicom na površini. Pre serviranja dobro ohladite, nemojte stavljati led u bokal nego u čaše pre točenja limunade.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!