Ovaj napitak će vas osvežiti u ovlim vrelim danima: Brazilska limunada je hit piće sa tajnim sastojkom
Limunada, Foto: Profimedia

recept

Ovaj napitak će vas osvežiti u ovlim vrelim danima: Brazilska limunada je hit piće sa tajnim sastojkom

Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samleli srž limete koja bi tako mogla da pusti svoju gorčinu

Objavljeno:

Brazilska limunada je popularan letni napitak koji mnogi vole, ali kod nas je još uvek nepoznat. U Brazilu, kako mu i ime kaže, to je standardno piće koje se poslužuje u restoranima, barovima, ali i kod kuće, gde se obično konzumiraju pića od sveže ceđenog voća.

Brazilska limunada se sprema od svežih limeta i s jednim tajnim sastojkom koji je razlikuje od običnih limunada i drugih letnih pića, a to je kondenzovano mleko.

Iako se ovo piće u Brazilu naziva limunadom, a priprema se od limete, to je iz razloga što Brazilci limetu smatraju svojim limunom, a ceđenu limetu nazivaju "limunada", budući da su im limuni prilično nedostupno voće, a limete su kod njih široko rasprostranjene i uobičajene.

Limun
foto: Profimedia

Kako se priprema

Početni korak je priprema sirupa, jednostavno sjedinite šećer i vodu tako što ćete mešati dok se šećer potpuno ne razgradi. Pripremite blender i izlijte u njega polovinu sirupa, dodajte sveže limete isečene na osmine - nemojte ih guliti.

Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samleli srž limete koja bi tako mogla da pusti svoju gorčinu. Čar ove limunade je u korišćenju cele limete, a blendanjem samo nekoliko sekundi, čuva se svežina voća, ulje iz korice i sve ono zdravo iz njega. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte nekoliko sekundi, pa na kraju dodajte i ostatak sirupa.

U idućem koraku limunadu izlijte u bokal, iz nje uzmite preostale komade limete, na bokal stavite sitno cedilo pa procedite limete pritiskajući ih kašikom dok sva preostala tečnost ne izađe.

Kako se sprema brazilska limunada

Potrebno je

4 limete; 200 g belog šećera; 1400 ml vode; 6 kašika kondenzovanog mleka

Priprema

Šećer i hladnu vodu mešajte dok se šećer ne istopi. Limete operite, icecite krajeve, a onda ih izrežite na osmine, koricu nemojte guliti. Limete blendajte oko 5 sekundi, nemojte predugo kako ne bi pustile gorčinu. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte još nekoliko sekundi, pa dodajte ostatak sirupa. Tečnost iz blendera stavite u bokal. Izvadite preostale limete iz blendera, pa ih koristeći kašiku procedite na sitnom cedilu iznad bokala, tako da ocedite sve što je ostalo u njima.

Kondenzovano mleko dodajte u bokal, probajte pa stavite koliko vam odgovara. U Brazilu se mleko dodaje u blender, a limunada se služi s penicom na površini. Pre serviranja dobro ohladite, nemojte stavljati led u bokal nego u čaše pre točenja limunade.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.