savršen ukus i tekstura
Božanstvena poslastica sa čokoladom i kokosom za svaku priliku: Svaki zalogaj se topi pod nepcima (RECEPT)
Bilo da želite da se zasladite posle ručka ili vam treba dobar kolač za posebnu priliku, ovaj rolat je pravi spas za sladokusce
Najstarije pominjanje rolata u istoriji poslastičarstva zapravo nije bilo tako davno ― kolač u ovom obliku prvi put se opisuje u magazinu Northern Farmer, koji je objavljen u gradiću Utika, u američkoj saveznoj državi Njujork, 1852. godine.
Rolati su potom posali vrlo popularni u svetu i prave se u različitim varijantama, i slatkim i slanim, i sa pečenim korama i u brzim verzijama s mlevenim keksom, i mekanim i hrskavim. Najpoznatiji naziv za ovu poslasticu jeste švajcarski rolat, a zanimljivo je to što poreklo ovog imena nije do kraja jasno. Kakva god istorija ovog kolača bila, jedno je sigurno ― malo ko može da im odoli!
Ukoliko u odnosu na voćnu preferirate čokoladnu verziju, obogaćenu punim ukusom kokosa, ovaj recept biće baš po vašem ukusu, a idealno je to što vam za njegovu pripremu ne treba ni previše vremena ni previše sastojaka.
Sastojci
Čokoladni deo:
250 grama mlevenog keksa
100 grama čokolade za kuvanje
12 kašika šećera
150 mililitara mleka
Deo s kokosom:
100 grama kokosovog brašna
125 grama margarina
12 kašika šećera u prahu
Priprema
Istopite čokoladu, pa dok je doš topla promešajte s mlevenim keksom i uz mešanje dodajte mleko i šećer. Kada sve dobro sjedinite, rastanjite ovu smesu na foliji.
Zatim umutite mikserom penasto margarin i šećer u prahu. Kada dobijete kompaktnu masu, dodajte kokos i sve dobro promešajte.
Time premažite rastanjen tamni deo rolata.
Zatim polako uvijte u oblik rolata, pa stavite u frižider da prenoći.
Secite na tanke komade tek pre serviranja.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!