Tradicionalni recept iz Bosne za pitu od šljiva koju ceo Balnak obožava: Voćna poslastica bez kora i bez jaja
Bosanski recept za šljivopitu, Foto: Printscreen/youtube/Sace Recepti

savršen ukus i tekstura

Tradicionalni recept iz Bosne za pitu od šljiva koju ceo Balnak obožava: Voćna poslastica bez kora i bez jaja

Čuvena šljivopita po bosanksoj recepturi će vas vratiti u detinjstvo, a ukus baš obećava

Objavljeno:

Ko je kao mali imao uz sebe baku ili neku stariju rođaku, sigurno je bar jednom probao čuvene šljivpite koje su nekada bile obavezna poslastica.

Iako je česta na našim trpezama i komšije iz Bosne takođe vole pitu od šljiva, a jedna domaćica je podelila i recept koji nazivaju tradicionalnim bosanskim načinom pripreme ovog kolača.

Najbolje od svega je što ova pita nema kora, nema jaja, jako je laka za pripremu, a ukus baš obećava. Ukoliko volite voćne slatkiše, probajte i laganu voćnu tortu koja se ne peče.

Sastojci za šljivopitu:

  • 1 kg neočiščenih šljiva
  • 1 kašika brašna
  • 3 kasika šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 5 kašika griza
  • putera 10-20g
  • seckani orasi ili lešnici po želji
Bosanska pita od šljiva
Bosanska pita od šljivafoto: Printscreen/youtube/Sace Recepti

Priprema:

  1. Dobro operite i očistite šljive od košpic i presecite ih na pola.
  2. Pleh ili tepsiju podmažite puterom, pa istresite šljive i ravnomerno ih raspodelite.
  3. Griz pospite preko šljiva, potom kašiku brašna, pa šećer i vanilin šećer pomešajte i takođe istresite preko šljiva.
  4. Preko možete staviti šaku iseckanih ili mlevenih oraha ili lešnika ukoliko želite.
  5. Na kraju poprskajte uljem ili naseckajte puter.
  6. Pleh stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 45 minuta.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.