Ovu pitu svaka domaćica mora da spremi danas: Prema tradiciji Petrovača donosi zdravlje i sreću ukućanima
Foto: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković

petrovdan

Ovu pitu svaka domaćica mora da spremi danas: Prema tradiciji Petrovača donosi zdravlje i sreću ukućanima

Slatkiš od jabuka zbog kojeg će cela kuća mirisati na praznik

Objavljeno:

Pravoslavni vernici 12. jula proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovaj praznik je duboko ukorenjen u našoj tradiciji, sa mnogobrojnim običajima koji ga prate, među kojima je i običaj sa jabukama.

Jabuke se poklanjaju na Petrovdan, a posebno je poznata tradicionalna poslastica nazvana Petrovača, koja se priprema kao simbol sreće i obilja, ali i za zdravlje. U nekim krajevima se sprema sa decom, da bi cele godine deca bila rumena kao jabuke i zdrava.

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/EmilinaKuhinja

Evo recepta za Petrovaču:

Sastojci:

jabuke 1kg

Kore za pitu (može i heljdine)

1 šolja ulja

1 šolja griza

6 kašika šećera (može i smeđi)

Cimet po ukusu

Malo oraha, otprilike šaka

Pita sa jabukama
foto: Bakinja kuhinja

Priprema:

Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaku koru za pitu poprskajte uljem i pospite sa malo šećera. Na treću koru stavite rendane jabuke, malo ulja, cimeta, dve kašike griza i pospite sa malo oraha. Uvijte sve u rolnu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ako želite, možete i jednostavno složiti kore jednu na drugu. Nožem iseći parčiće, premazati ih uljem i peći na 220 stepeni. Gotovu Petrovaču možete posuti šećerom u prahu pre serviranja.

Petrovača je ne samo ukusna poslastica već i deo naše kulturne baštine koja se čuva kroz generacije. Njen priprema simbolizuje zajedništvo i tradiciju, te je pravi izbor za proslavu Petrovdana sa porodicom i prijateljima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.