Pažnja
OVA GRUPA LJUDI NIKAKO NE SME DA JEDE GRAŠAK: Mogu biti u velikoj opasnosti, evo i zašto
Grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli
Ono što mnogi ne znaju je činjenica da je grašak biljka suprotnosti – s jedne strane je prava prirodna apoteka, puna vitamina i proteina, a sa druge strane potencijalni alergen i uzročnik. ozbiljnih zdravstvenih problema. U 80 grama graška, između ostalog, ima 67 kalorija, 12,5 grama ugljenih hidrata, vlakana, vitamina A, K, C, mangana, gvožđa i fosfora.
Grašak može izazvati probleme sa stomakom
Međutim, grašak sadrži lektine koji mogu dovesti do nadimanja, gasova, zadržavanja tečnosti i gastritisa. Takođe sadrži fitinsku kiselinu, koja ometa apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Ako redovno jedete grašak, zbog visokog procenta ugljenih hidrata može dovesti do debljanja.
Lekari primećuju i da grašak, zbog velike količine proteina, može, ako se jede u velikim količinama, da izazove probleme u funkcionisanju bubrega. Grašak takođe može povećati novu mokraćnu kiselinu u telu, što dovodi do bolova u zglobovima, prema Healthshots.com.
Nutricionisti veruju da su za osobu dovoljne tri do četiri kašike konzerviranog graška dnevno. Ako se ovi brojevi prekorače, može doći do teškog stvaranja gasova zbog obilja purina, inhibicije proizvodnje enzima i masne distrofije jetre. Starije osobe treba da izbegavaju grašak u konzervi jer se purinska kiselina može zadržati u mišićima, što će izazvati neprijatan bol.
Osim toga, grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli. Takođe, ne treba ga jesti ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, giht, holecistitis, gastritis i čireve. Zeleni grašak može izazvati nadimanje kod bilo koje osobe, pa je bolje da ga ne zloupotrebljavate. Ovo se posebno odnosi na malu decu, trudnice i dojilje.
Bonus video:
(Espreso/Novi.ba/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!