Crnotravski zeljanik - jedinstveno srpsko jelo koje se jede vekovima: Hrskava kora od testa i sočni fil od zelja
Crnotravski zeljanik, Foto: Printscreen Youtube / Domaći Kuhar

srpska tradicija

Crnotravski zeljanik - jedinstveno srpsko jelo koje se jede vekovima: Hrskava kora od testa i sočni fil od zelja

Crnotravski zeljanik je ne samo ukusan obrok već i priča o srpskoj kulinarskoj baštini

Objavljeno:

Crnotravski zeljanik je jedinstveno srpsko jelo sa tradicijom dugom vekovima. Ovo autentično jelo potiče iz Crne Trave u Srbiji i predstavlja savršenu kombinaciju hrskave kore od testa i sočnog fila od zelja.

Crnotravski zeljanik je ne samo ukusan obrok već i priča o srpskoj kulinarskoj baštini.

Priprema se od svežeg zelja, kisele pavlake, luka i začina, omotanog u tanku koru od testa. Ovo jelo je simbol gostoprimstva i tradicionalne srpske kuhinje. Prirodni sastojci i autentičan ukus čine Crnotravski zeljanik omiljenim među domaćinima i gostima.

Da biste uživali u ovom gastronomskom delikatesu, posetite Crnu Travu ili isprobajte recept kod kuće. Crnotravski zeljanik je obrok koji će vas oduševiti svojim ukusom i istorijom. Ovo jelo je idealno za posebne prilike i okupljanja porodice. Osetite duh tradicije i probajte ovo izvanredno srpsko jelo, koje je sinonim za autentičan ukus Balkana.

Recept za originalni zeljanik iz Crne Trave

Testo

500 g brašna

2 jaja

1 kašika ulja

Prstohvat soli

Voda po potrebi

Fil:

1 kg svežeg zelja

1 glavica crnog luka, sitno iseckana

2 čena belog luka, sitno iseckana

100 g slanine, iseckane na kockice (opciono)

200 g kisele pavlake (opciono)

100 g sira (po izboru), rendanog

So i biber po ukusu

Ulje za prženje

Uputstvo

Priprema testa:

U velikoj činiji prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini brašna.

Umutite jaja i ulje, pa ih sipajte u udubljenje.

Polako dodajte vodu dok mesite testo dok ne postane glatko i elastično.

Pokrijte testo krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Priprema fila:

Operite zelje i naseckajte ga sitno.

Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Pita
foto: Printscreen Youtube / Domaći Kuhar

Dodajte iseckano zelje i pržite ga dok omekša i upije višak tečnosti. Po potrebi, dodajte so i biber za ukus.

Ako koristite slaninu, pržite je u posebnoj tiganji dok ne postane hrskava, zatim je dodajte u fil.

Razvaljajte testo na tanku koru na brašnom posutoj površini.

U velikoj tiganji, zagrijte malo maslinovog ulja, pa stavite koru od testa na dno tiganja.

Pita
foto: Printscreen Youtube / Domaći Kuhar

Preko testa stavite polovinu fila, ravnomerno raspoređenog.

Prekrijte fil drugom korom od testa i preostalim filom.

Pokrijte tiganj i kuvajte zeljanik na srednje niskoj vatri oko 20-25 minuta, dok donji deo testa ne postane hrskav i zlatno smeđ.

Kada je zeljanik gotov, premažite ga kiselom pavlakom i pospite rendanim sirom.

Pita
foto: Printscreen Youtube / Domaći Kuhar

Vratite tiganj na vatru i pokrijte ga da se sir istopi.

Poslužite crnotravski zeljanik topao, sečen na trouglove ili kocke.

Ovaj tradicionalni recept je ukusan i obrok koji se često priprema u ruralnim delovima Srbije, naročito u Crnoj Travi. Uživajte u autentičnom ukusu crnotravskog zeljanika!

Bonus video:

01:46

OVO NIJE SAMO OBIČNO VEŽBANJE, OVO JE HRANA ZA DUŠU: Zavirite u srce Čengdua i kolevku Tai čija! Učinićete sebi višestruku korist

(Espreso / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.