Evo zašto vam se stopala znoje ko luda i imaju neprijatan miris tokom leta: Svi Srbi prave ovu grešku - prestanite
Stopala, Foto: Profimedia

morate znati

Evo zašto vam se stopala znoje ko luda i imaju neprijatan miris tokom leta: Svi Srbi prave ovu grešku - prestanite

Kako da zaštitite svoja stopala tokom letnjih vrućina

Objavljeno:

Leto je vreme kada uživamo u suncu, odlascima na plažu i dugim šetnjama. Međutim, visoke temperature i vruć pesak mogu biti pravi izazov za naša stopala.

Da bismo izbegli neprijatnosti i povrede, potrebno je posvetiti posebnu pažnju njihovoj zaštiti. Predstavljamo vam savete kako da se brinete o svojim stopalima tokom letnjih vrućina.

Pravilna obuća - osnova zaštite

Izbor prave obuće je ključan za očuvanje zdravlja stopala. Otvorene sandale omogućavaju da vaša stopala dišu, ali je važno da obezbede dovoljnu podršku. Izbegavajte plastičnu obuću koja ne dozvoljava cirkulaciju vazduha. Umesto toga, birajte sandale od prirodnih materijala kao što su koža ili tkanina.

Redovno pranje i hidratacija

Tokom leta, stopala se više znoje, što može dovesti do neprijatnih mirisa i infekcija. Redovno pranje stopala toplom vodom i blagim sapunom pomoći će da ih održite čistima. Nakon pranja, obavezno ih dobro osušite, naročito između prstiju, kako biste sprečili razvoj gljivica.

Stopala
foto: Profimedia

Hidratacija je takođe važna. Nanosite hidratantnu kremu na stopala svako veče pre spavanja. To će pomoći da koža ostane meka i glatka, sprečavajući pojavu ispucale kože.

Zaštita od sunca

Baš kao i ostatak tela, i vaša stopala su podložna opekotinama od sunca. Kada ste na plaži ili provodite vreme napolju u otvorenoj obući, ne zaboravite da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom na stopala. Posebno obratite pažnju na gornji deo stopala i nožne prste.

Redovno skraćivanje noktiju

Dugi nokti mogu izazvati brojne probleme, uključujući urastanje noktiju i infekcije. Redovno skraćujte nokte, ali pazite da ih ne sečete previše kratko. Uvek ih skraćujte ravno, bez zaobljenja ivica, kako biste smanjili rizik od urastanja.

Koristite antifungalne pudere

Znojenje stopala može dovesti do gljivičnih infekcija. Upotreba antifungalnih pudera može pomoći u prevenciji ovih problema. Puder apsorbuje višak vlage i sprečava razvoj gljivica, održavajući vaša stopala suvim i svežim.

Nosite čarape od prirodnih materijala

Ako nosite zatvorenu obuću tokom leta, birajte čarape od prirodnih materijala poput pamuka ili bambusa. Ovi materijali omogućavaju stopalima da dišu i apsorbuju vlagu, smanjujući rizik od znojenja i infekcija.

Znojenje stopala može dovesti do gljivičnih infekcija
Znojenje stopala može dovesti do gljivičnih infekcijafoto: Profimedia

Izbegavajte hodanje bosonogi

Iako hodanje bosonogi može biti prijatno, naročito na plaži, može dovesti do povreda i infekcija. Vruć pesak može izazvati opekotine, a kamenčići i oštri predmeti mogu povrediti vaša stopala. Nosite laganu obuću čak i na plaži kako biste izbegli ove probleme.

Briga o stopalima tokom letnjih meseci nije teška, ali zahteva pažnju i pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila. Pravilna obuća, redovna higijena, zaštita od sunca i pažljivo skraćivanje noktiju pomoći će vam da uživate u letu bez neprijatnosti i povreda. Na ovaj način, vaša stopala će biti spremna za sve letnje avanture koje vas čekaju!

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.