OVA ŽENA JE BILA LUDO ZALJUBLJENA U SVOJU JETRVU: Pričalo se da je lezbejka, zbog njene bolesti je primorali na ovo
Emili Dikinson, Foto: Wikipedia

pažnja

OVA ŽENA JE BILA LUDO ZALJUBLJENA U SVOJU JETRVU: Pričalo se da je lezbejka, zbog njene bolesti je primorali na ovo

Kao dodatan “dokaz” u tom smislu tu je i činjenica da je Dikinson autorka više pisama, ili radije “pisama-pesama”, posvećenih jetrvi Suzan Hantington Gilbert Dikinson s kojom je negovala blisko prijateljstvo za koje pojedini autori nagađaju da je bilo i više od toga.

Objavljeno:

Emili Dikinson, rođena 10. decembra 1830. godine, jedna je od najvećih pesnikinja svih vremena. Njena porodica je imala duboke korene u Novoj Engleskoj. Njen deda po ocu, Semjuel Dikinson, bio je dobro poznat kao osnivač koledža Amherst. Njen otac je radio u Amherstu i služio je kao državni zakonodavac. Oženio se Emili Norkros 1828. godine sa kojom je dobio troje dece - Vilijama Ostina, Emili i Laviniju Norkros.

Emili se školovala na Akademiji Amherst sedam godina, a zatim je godinu dana pohađala žensku bogosloviju Mount Holioke. Iako su precizni razlozi za njen konačni odlazak sa akademije 1848. ostali nepoznati, nagađa se da je uzrok napuštanja školovanja bio njeno krhko emocionalno stanje. Samo je deset od 1.800 napisanih pesama objavljeno za njenoga života, za što je uveliko zaslužan i njen povučeni način života. Naime, Dikinson je svoje pesme slala samo najbližim prijateljima. Zbog lošeg zdravlja, veći deo mlađih dana provela je zatvorena u četiri zida svog doma, ali upravo je to dalo dodatnu dimenziju njenom radu, naglašavajući svoje duboke emocije kao i odnos prema ljubavi i smrti koji je često ispitivala.

Tajna i zabranjena ljubav

Deo njenih stihova je posvećeno ženskom, a ne muškom subjektu (she, a ne he) zbog čega su neke od recentnih analiza njenog stvaralađtva otvorile prostor za njihovu interpretaciju u lezbijskom ključu. Kao dodatan “dokaz” u tom smislu tu je i činjenica da je Dikinson autorka više pisama, ili radije “pisama-pesama”, posvećenih jetrvi Suzan Hantington Gilbert Dikinson s kojom je negovala blisko prijateljstvo za koje pojedini autori nagađaju da je bilo i više od toga.

Pesme su otkrivene tek nakon njene smrti

Emili Dikinson umrla je 1886. godine, a velik broj njenih pesama otkriven je tek nakon njene smrti. Prva zbirka pesama objavljena je već 1890. godine, ali bila je uveliko modifikovana kako bi se zadovoljila ukus tog doba. Njene su pesme od tada objavljivane mnogo puta, ali u svom su originalnom obliku objavljene tek 1998. godine.

02:54

LIPE CVATU PRE DUGMETA JE OTPEVALA ONA! Poznati roker otkrio tajnu jednog od najvećih ex ju hitova: PESMA IMALA DRUGI TEKST!

(Espreso/magazin novosti/Kurir/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.