Zapušenost i bol u uhu posle kupanja su učestali tokom leta: Evo kako da se pravilno zaštitite od infekcija
Šta je to "plivačko uho"?, Foto: Profimedia

morate znati

Zapušenost i bol u uhu posle kupanja su učestali tokom leta: Evo kako da se pravilno zaštitite od infekcija

Lekari tokom leta savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod dece

Objavljeno:

Prof. dr Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog izjavila je za RTS da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do „nevidljivih povreda uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru dešava se da nam je uvo zapušeno, osećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol.

Otitis ili „plivačko uvo“ – na šta paziti leti kako biste izbegli ovu infekciju

To su prvi simptomi takozvanog ‚“plivačkog uha“, koje neće proći bez odgovarajućeg lečenja, pa je neophodno da se hitno javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Prof. dr Sanja Krejović sa Klinike za ORL UKCS rekla je za RTS da su respiratorne infekcije aktuelne leti, kao i zimi, jer se rashlađujemo na različite načine, poput kupanja u bazenima i provođenja vremena u klimatizovanim prostorijama.

Otitis ili „plivačko uvo“ – na šta paziti leti kako biste izbegli ovu infekciju
Otitis ili „plivačko uvo“ – na šta paziti leti kako biste izbegli ovu infekcijufoto: Profimedia

„Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, toaleti i uva i nosa i grla“, ukazuje doktorka.

Simptomi pucanja bubne opne

Prema njenim rečima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uva koje nekada mogu biti nevedljive.

„Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i lečiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem“, poručuje Krejović.

„Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionom
„Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionomfoto: Profimedia

Napominje da su simptom pucanja bubne opne akutni bol, zujanja u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način lečiti antibioticima.

Dodaje da su tokom letnjih meseci češće upale spoljašnjeg uva kada bakterije ili gljivice prilikom kupanja uđu, ali i sinusa, krajnika i grla.

Savetuje da i deca i stariji ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, ističući od izuzetne važnosti mere prevencije.

Bonus video:

03:02

KURIR EKIPA U DOMU MIŠE KOG JE SVINJA UGRIZLA ZA POLNI ORGAN: Doktor je rekao da smo morali da ga uklonimo, OVO JU JE UZNEMIRILO

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.