OVAJ CVET MORA IMATI SVAKA KUĆA: Ulepšava svaki prostor, oduševićete se
Cvet, Foto: Printscreen YouTube/Daily Garden 小庭園

sjajno

OVAJ CVET MORA IMATI SVAKA KUĆA: Ulepšava svaki prostor, oduševićete se

Umetnost pravljenja kokedame potiče iz Japana i obuhvata gajenje biljaka bez saksije, u kugli od zemlje i mahovine

Objavljeno:

Ove biljke atraktivnog izgleda možete držati na tacnama ali i okačene. Za izradu kokedame se koristi bonsaji, ali možete koristiti bilo koju biljku manjeg rasta (10-15 centimetara) s manjim korenjem, koja voli hlad. Senka je bitna zbog mahovine kojom je obložen koren a koja ne podnosi direktno sunce.

Jednostavan postupak

Sto prekrijte plastičnom folijom. Biljku izvadite i rastresite zemlju oko korena. Mahovinu nakvasite – najbolja je sfagnum jer je najlakša za održavanje – i njom obložite korenje biljke. U činiju stavite mešavinu za bonsai (30%t reset, 20% glina, 20% pesak, 30% crnica) i dolivajte pomalo vode dok ne počne da se lepi. Treba da možete da napravite kuglu koja se neće raspasti.

Dobijenom mešavinom prekrijte koren biljke obložen mahovinom i pažljivo rukama oblikujte kuglu. Odozgo stavite još jedan sloj mahovine i učvrstite je obmotavanjem kanapa oko kugle. Od kokedama se mogu napraviti takozvani viseći vrtovi.

Kako se održava

Nega kokedame se ne razlikuje od drugih biljaka, osim po načinu i učestalosti zalivanja. Ako se zimi kokedama nalazi u prostoriji s grejanjem, zaliva se na svaka tri-četiri dana. Ukoliko je kugla vrlo suva, celu je umočite u posudu s vodom na pet-deset minuta a potom ocedite. Da ne biste preterali sa zalivanjem, najbolje je da koristite flašicu s raspršivačem.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.