Ovo voće smiruje upalu jetre i holesterol: Saveznici vašeg zdravlja koje morate jesti
Ilustarcija, Foto: Profimedia

pažnja

Ovo voće smiruje upalu jetre i holesterol: Saveznici vašeg zdravlja koje morate jesti

Da li ste znali da ishrana igra značajnu ulogu u zaštiti naše jetre i osiguravanju njenog blagostanja. Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u održavanju funkcija jetre.

Objavljeno:

Ukoliko imate masnu jetru možete jesti mnogo voća, koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Ovo voće pomaže u smanjenju upale i unapređenju pravilne funkcije jetre.

Šta je masna jetra? Masna jetra je stanje u kome se višak masti nakuplja u jetri. Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. Bolest masne jetre nastaje kada sadržaj masti u vašoj jetri prelazi 5% njene težine. Ljudi koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost imaju veću verovatnoću da razviju bolest masne jetre. Stoga, uravnotežena ishrana, gubitak težine i vežbanje mogu pomoći.

Ovih 8 voćkica odlični su za borbu sa masnom jetrom:

1. Grejpfrut

Prema studiji objavljenoj u National Library of Medicine, grejpfrut pojačava antioksidante kao što su naringin i naringenin, jedinjenja koja su poznata po svojoj sposobnosti da se bore protiv upale i štite jetru od bakterija. U stvari, grejpfrut takođe pomaže u popravljanju oštećenja jetre uzrokovanih masnom jetrom.

Grejpfrut
foto: Profimedia

2. Jabuke

Jedna jabuka dnevno bi zaista mogla da spreči probleme sa jetrom. Jabuke su bogate rastvorljivim vlaknima, komponentom za koju se zna da pomaže u smanjenju masti u jetri i olakšava procese detoksikacije. Takođe je poznato da jabuke podstiču varenje i opšte blagostanje. Jabuke pomažu u smanjenju taloženja masti zbog polifenola prisutnih u njima, navodi se u ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Animals.

3. Avokado

Avokado je jedno od najvažnijih voća za zdravu jetru, jer obiluje zdravim mastima. Ove masti deluju kao štit, štiteći jetru od potencijalnog oštećenja. Uključivanje avokada u vašu ishranu takođe može biti odlično za zdravlje srca i može sprečiti osteoporozu. Studija, objavljena u Frontiers in Pharmacologi, navodi da ulje avokada ublažava masnu bolest jetre. 4. Bobice

Jagode, maline i kupine su opterećene antioksidansima, koji aktivno doprinose održavanju zdravlja jetre. Njihova redovna konzumacija može pomoći u održavanju krvnog pritiska i holesterola uz smanjenje oksidativnog stresa. Ostale bobice koje su dobre za jetru su dud, borovnica, brusnica, grožđe.

Borovnice
foto: Profimedia

5. Papaja

Papaja, obogaćena vitaminima i enzimima, dobra je za srce, varenje i imuni sistem. Pomažući u varenju, papaja smanjuje opterećenje jetre i predstavlja voće za detoksikaciju jetre, omogućavajući joj da funkcioniše efikasnije. Ovo tropsko voće može se uživati na mnogo načina, kao što su salate i smutiji. Studija, objavljena u World Journal of Hepatologi, navodi da papaja pomaže u poboljšanju bolesti masne jetre. Studija je sprovedena među gojaznim pacovima.

6. Borovnice

Borovnice, se prepune antioksidanata. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri. U stvari, studija iz 2019. objavljena u PubMed Central otkrila je da su borovnice povezane sa smanjenom fibrozom jetre i nižom stopom povećanja težine jetre. Ublažavajući ove faktore, borovnice doprinose opštem blagostanju jetre.

7. Kivi

Kivi bogat hranljivim materijama ne samo da jača imuni sistem, već i podržava opšte zdravlje jetre. Njegova jedinstvena kombinacija vitamina i minerala čini ga vrednim dodatkom ishrani koja vodi računa o jetri. Takođe sadrži moćne antioksidante koji efikasno sprečavaju bolesti masne jetre. 8. Citrusi

Citrusi, kao što su pomorandže, limuni i limete, daju snažnu dozu vitamina C i dobar imunitet. Ovi esencijalni hranljivi sastojci štite vašu jetru i pomažu u procesima detoksikacije jetre. Uključivanje citrusa u vašu ishranu daje snažan podsticaj zdravlju jetre.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.