nešto najlepše
Tradicionalna pita sa jabukama - Petrovača, obavezno se sprema za Petrovdan: Starinska poslastica se topi u ustima
Domaćice za sutrašnji dan prave "Petrovaču" - posebni kolač u vidu pite sa jabukama
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave veliki hriščanski praznik - Petrovdan.
Naši preci godina poštuju običaje, a i mnoga verovanja se vezuju za sutrašnji dan.
Važno je da znate i da pošto ove godine Petrovdan pada u petak, ne treba da mrsite već se jedu jela na ulju, riba i pije se vino.
Domaćice za sutrašnji dan prave "Petrovaču" - posebni kolač u vidu pite sa jabukama.
Ova tradicionalna poslastica se služi baš na Petrovdan, a odatle je i njen naziv.
Potrebni sastojci za recept:
ulje
500 grama kora za pitu
griz
jabuke - 1,5 kilogram jabuka
šećer
cimet
Priprema:
Prvo očistite jabuke, a zatim ih izrendajte.
Pripremite tri kore, a onda svaku poprskajte sa malo ulja, pa dodajte i po malo šećera.
Šećer dodajte po vašoj želji u zavisnosti da li volite slađe.
Kada poređajte kore, na treću stavite jabuke koje ste prethodno izrendali, pospite malo cimeta po njima i poprskajte ih uljem.
Dodajte dve kašike šečera i jednu kašiku griza.
Lepo ih uvijte i poređajte u podmazan pleh.
Isecite ih na parčiće, opet premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Prijatno i uživajte u ovoj tradicionalnoj piti sa jabukama.
Bonus video:
(Espreso/N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!