LIŠĆE JAGODE SVI BACATE, A NEMATE POJMA KOLIKO JE LEKOVITO: Doktor otkrio da je jednako hranljivo kao i plod
Jagode, Foto: RINA

pažnja

LIŠĆE JAGODE SVI BACATE, A NEMATE POJMA KOLIKO JE LEKOVITO: Doktor otkrio da je jednako hranljivo kao i plod

Stručnjak objašnjava sve prednosti njihove konzumacije

Objavljeno:

Dok jarkocrvene, sočne jagode često zauzimaju centralno mesto na našim tanjirima, možda ćemo propustiti hranljivo blago tako što odbacimo njihove zelene listiće s kojima ih kupujemo. U postu na Instagramu, kreator sadržaja i zdravstveni radnik dr Karan Rajan kaže: „Ako jedete jagode, jedite i njihovo lišće. Vrh jagode s listovima poznat je kao čašica i ima hranljivu vrednost sličnu samom plodu.“

Listovi su prepuni polifenola, koji su antioksidansi, i sadrže skoro isto toliko vitamina C kao i plodovi. Pored toga, oni su puni drugih hranljivih materija koje su korisne za naše telo.

Dvostruka doza dobrobiti

Konsultant dijetetičar i sertifikovani edukator za dijabetes Kanikha Malhotra kaže: „Konzumiranje listova jagode uz voće nudi dvostruku dozu dobrobiti!“

Jagode
foto: RINA

Evo šta vam mogu doneti:

Pojačavanje vitamina i minerala: Listovi jagode su odličan izvor vitamina C, neophodnog za imunitet, a mogu da sadrže i vitamine A, K i minerale poput gvožđa i kalcijuma.

Snažni antioksidansi: Bogati su antioksidansima poput flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Regulacija šećera u krvi: Rane studije sugerišu da listovi jagode mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Pomoć za varenje: Listovi nude malo dijetetskih vlakana, koja mogu unaprediti zdravlje creva.

Antioksidativna svojstva

Listovi jagode su jaki kandidati kada su u pitanju antioksidansi, kaže Malhotra. „Dok je obično lisnato povrće poput kelja i spanaća odlični izvori ovog jedinjenja, studije sugerišu da listovi jagode mogu imati još veći nivo određenih antioksidanata, posebno elaginsku kiselinu.“

Svestranost u kuhinji

Listovi jagode imaju poseban profil ukusa u poređenju s voćem. Malhotra dodaje: „Oni imaju tendenciju da budu blago zeljastog ukusa sa suptilnom slatkoćom i nagoveštajem gorčine. U pogledu teksture, tanji su i delikatniji od spanaća.“

Evo kako oni mogu poboljšati vaše kulinarsko iskustvo:

Svež dodatak salatama: Sitno iseckani listovi daju jedinstven ukus i živu boju za salate.

Čajevi i pića: Natopljeni listovi, ali i naročito peteljke, stvaraju osvežavajući biljni čaj koji potencijalno poboljšava zdravlje.

Ukusni ukrasi: Celi ili iseckani listovi daju dekorativni štih i suptilnu esenciju jagode desertima ili slanim jelima.

Umešano u smutije: Šaka listova može dodati suptilnu travnatu notu i dodatne hranljive sastojke vašem smutiju.

Najbolja sorta

Većina sorti jagoda ima jestivo lišće, ali ne postoji "najbolja" sorta za konzumaciju. Foksuirajte se, naravno ukoliko ste u mogućnosti, na lišće organske, sveže jagode kako biste smanjili izloženost pesticidima, preporučuje Malhotra za IndianExpress.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.