pažnja
LIŠĆE JAGODE SVI BACATE, A NEMATE POJMA KOLIKO JE LEKOVITO: Doktor otkrio da je jednako hranljivo kao i plod
Stručnjak objašnjava sve prednosti njihove konzumacije
Dok jarkocrvene, sočne jagode često zauzimaju centralno mesto na našim tanjirima, možda ćemo propustiti hranljivo blago tako što odbacimo njihove zelene listiće s kojima ih kupujemo. U postu na Instagramu, kreator sadržaja i zdravstveni radnik dr Karan Rajan kaže: „Ako jedete jagode, jedite i njihovo lišće. Vrh jagode s listovima poznat je kao čašica i ima hranljivu vrednost sličnu samom plodu.“
Listovi su prepuni polifenola, koji su antioksidansi, i sadrže skoro isto toliko vitamina C kao i plodovi. Pored toga, oni su puni drugih hranljivih materija koje su korisne za naše telo.
Dvostruka doza dobrobiti
Konsultant dijetetičar i sertifikovani edukator za dijabetes Kanikha Malhotra kaže: „Konzumiranje listova jagode uz voće nudi dvostruku dozu dobrobiti!“
Evo šta vam mogu doneti:
Pojačavanje vitamina i minerala: Listovi jagode su odličan izvor vitamina C, neophodnog za imunitet, a mogu da sadrže i vitamine A, K i minerale poput gvožđa i kalcijuma.
Snažni antioksidansi: Bogati su antioksidansima poput flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
Regulacija šećera u krvi: Rane studije sugerišu da listovi jagode mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.
Pomoć za varenje: Listovi nude malo dijetetskih vlakana, koja mogu unaprediti zdravlje creva.
Antioksidativna svojstva
Listovi jagode su jaki kandidati kada su u pitanju antioksidansi, kaže Malhotra. „Dok je obično lisnato povrće poput kelja i spanaća odlični izvori ovog jedinjenja, studije sugerišu da listovi jagode mogu imati još veći nivo određenih antioksidanata, posebno elaginsku kiselinu.“
Svestranost u kuhinji
Listovi jagode imaju poseban profil ukusa u poređenju s voćem. Malhotra dodaje: „Oni imaju tendenciju da budu blago zeljastog ukusa sa suptilnom slatkoćom i nagoveštajem gorčine. U pogledu teksture, tanji su i delikatniji od spanaća.“
Evo kako oni mogu poboljšati vaše kulinarsko iskustvo:
Svež dodatak salatama: Sitno iseckani listovi daju jedinstven ukus i živu boju za salate.
Čajevi i pića: Natopljeni listovi, ali i naročito peteljke, stvaraju osvežavajući biljni čaj koji potencijalno poboljšava zdravlje.
Ukusni ukrasi: Celi ili iseckani listovi daju dekorativni štih i suptilnu esenciju jagode desertima ili slanim jelima.
Umešano u smutije: Šaka listova može dodati suptilnu travnatu notu i dodatne hranljive sastojke vašem smutiju.
Najbolja sorta
Većina sorti jagoda ima jestivo lišće, ali ne postoji "najbolja" sorta za konzumaciju. Foksuirajte se, naravno ukoliko ste u mogućnosti, na lišće organske, sveže jagode kako biste smanjili izloženost pesticidima, preporučuje Malhotra za IndianExpress.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!