Napoleon torta s kremastim filom od sladoleda koja se jede uglavnom leti: Nazivaju je i tortom od hiljadu slojeva!
Napoleon torta, Foto: Ellen's Kitchen, Youtube Printscreen

ukusno

Napoleon torta s kremastim filom od sladoleda koja se jede uglavnom leti: Nazivaju je i tortom od hiljadu slojeva!

Istovremeno hrskava i kremasta, ova poslastica je čuvena u svetu i postoji mnogo verzija recepta za neobičnu i raskošnu tortu od više kora

Objavljeno:

Napoleon torta je jedna od najpopularnijih u svetu, a malo je poznato da se u Francuskoj ona obično naziva mille-feuille, što znači "hiljadu listova", zbog višeslojne strukture sastavljene od mekanih kora i fila.

U vreme Napoleona Bonaparte, ona je važila za stvar prestiža jer ju je prodavalo nekoliko najcenjenijih poslastičarnica tog vremena, a od tada je postepeno osvajala Evropu i, potom, svet.

Pored popularne varijante bez pečenja kora, tu je i klasična verzija ovog neodoljivog slatkiša, a koju god da odaberete – nećete se pokajati.

Sastojci:

Za kore:

450 g brašna

1/2 kašičice soli

250 g margarina

150 ml hladne vode

1 kašičica sirćeta

1 jaje

Za fil:

2 jaja

180 g šećera

3 kašike gustina

700 ml mleka

130 g putera

1 kašičica vanilinog šećera

Priprema

U jednoj posudi pomešajte brašno i margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, pa mesite, uz dodatak hladne vode, jajeta i sirćeta, sve dok ne dobijete kompaktnu masu.

Ostavite pokriveno da odstoji sat vremena.

U šerpici pomešajte jaja i šećer, pa dobro umutite i sipajte gustin, pa mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mleko, mutite još malo, a potom stavite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.

Zatim sipajte u hladnu posudu, pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, premesite, pa presecite kuglu na 12 jednakih delova. Od svih napravite loptice, pa ponovo pokrijte folijom i stavite u frižider da se ohladi. Zatim ih izvadite i razvucite oklagijom svaku od loptica, tako da dobijete 12 tankih kora, koje ćete potom probušiti viljuškom na više mesta i staviti da se peku 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ako nisu savršeno okrugle, kalupom isecite kore tako da dobijete krug i sačuvajte ostatke kore i izmrvite ih u jednoj činiji.

U posudi pomešajte puter i vanilin šećer i umutite ih mikserom, pa dodajte malo po malo kašikom ohlađen sladoled-fil i mutite sve vreme.

Stavite na dno kalupa koru, pa nanesite sloj fila ravnomerno, preklopite narednom korom i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju premažite filom celu tortu i pospite izmrvljenim ostacima (viškom) kora.

Stavite u frižider da se stegne, na pet do sedam sati.

Napoleon torta - video tutorijal za pripremu:

Bonus video:

02:45

Mladenačka torta

(Espreso / Glossy / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.