BILO DA IH VOLITE ILI NE, VRLO SU PREUKUSNE
Hrskave spolja, a iznutra sočne i meke kao duša: Starinske tikvice bez viška ulja - lagani ručak za vrele dane
U toku leta, na mnogim trpezama širom Balkana nađu se tikvice u raznim oblicima, a kako i ne bi, kada su jedno od najlaganijih jela na koje se mnogi odlučuju tokom velikih vrućina
Možda nisu i najomiljenije jelo, ali tikvicama pripremljenim po ovom receptu daće šansu i oni koji se mršte na pomen istih.
Pohovane tikvice možete kombinovati u dodatak bilo kom mesnatom ručku, ili što je još bolje, jesti ih samostalno kada su velike vrućine. Takođe, ukoliko ste ljubitelj ovog povrća, verovatno će vam se svideti i popularni grčki način pripreme tikvica.
Priprema vam neće oduzeti mnogo vremena, a baš ovako ih spremale naše bake, uz jedan trik da se ne napiju viška ulja, već ostanu što zdravije i prirodno sočne.
Potrebni sastojci za pohovane tikvice:
- 2 manje tikvice
- 2 kašike brašna
- 2 jaja
- 2 kašike prezli
- so
- ulje
- malo mirođije, po želji
Recept za pohovane tikvice:
Tikvice detaljno oljuštiti, iseći na što tanje kolutove, od svega par milimetara širine i ravnomerno svaki posoliti.
Potom ostavite 30ak minuta da puste sav sok (idealno bi bilo i duže, ali 30 minuta je sasvim dovoljno da ispadnu ukusne i da se ne raspadaju)
Pre pohovanja, umutiti jaja u jednu posudu, a u drugu sipati prezle.
Svaki kolut tikvice provući prvo koz jaja, potom kroz prezle.
Pohujte ih u vrelom ulju, kako se ne bi natapale uljem, svega par minuta sa obe strane, a kada su gotove, obavezno iz vadite na tanih prekriven salvetom - tako će salvete, ili papirni ubrus, izvući višak ulja.
Na kraju ih pospite seckanom mirođijom koja će dati savršenu i osvežavajuću aromu tikvicama.
Pojačajte vaš obrok uz sezonsku salatu i bićete dovoljno siti da pregurate vrele dane bez teške hrane.
Bonus video:
(Espreso/T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!