Hrskave spolja, a iznutra sočne i meke kao duša: Starinske tikvice bez viška ulja - lagani ručak za vrele dane
Recept za pohovane tikvice, Foto: Printscreen/Youtube/Cooking is simple

BILO DA IH VOLITE ILI NE, VRLO SU PREUKUSNE

Hrskave spolja, a iznutra sočne i meke kao duša: Starinske tikvice bez viška ulja - lagani ručak za vrele dane

U toku leta, na mnogim trpezama širom Balkana nađu se tikvice u raznim oblicima, a kako i ne bi, kada su jedno od najlaganijih jela na koje se mnogi odlučuju tokom velikih vrućina

Objavljeno:
T M

Možda nisu i najomiljenije jelo, ali tikvicama pripremljenim po ovom receptu daće šansu i oni koji se mršte na pomen istih.

Pohovane tikvice možete kombinovati u dodatak bilo kom mesnatom ručku, ili što je još bolje, jesti ih samostalno kada su velike vrućine. Takođe, ukoliko ste ljubitelj ovog povrća, verovatno će vam se svideti i popularni grčki način pripreme tikvica.

Priprema vam neće oduzeti mnogo vremena, a baš ovako ih spremale naše bake, uz jedan trik da se ne napiju viška ulja, već ostanu što zdravije i prirodno sočne.

Potrebni sastojci za pohovane tikvice:

  • 2 manje tikvice
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 2 kašike prezli
  • so
  • ulje
  • malo mirođije, po želji
Pohovane tikvice sa mirođijom
Pohovane tikvice sa mirođijomfoto: Printscreen/youtube/ Delicious tips

Recept za pohovane tikvice:

Tikvice detaljno oljuštiti, iseći na što tanje kolutove, od svega par milimetara širine i ravnomerno svaki posoliti.

Potom ostavite 30ak minuta da puste sav sok (idealno bi bilo i duže, ali 30 minuta je sasvim dovoljno da ispadnu ukusne i da se ne raspadaju)

Pre pohovanja, umutiti jaja u jednu posudu, a u drugu sipati prezle.

Svaki kolut tikvice provući prvo koz jaja, potom kroz prezle.

Pohujte ih u vrelom ulju, kako se ne bi natapale uljem, svega par minuta sa obe strane, a kada su gotove, obavezno iz vadite na tanih prekriven salvetom - tako će salvete, ili papirni ubrus, izvući višak ulja.

Na kraju ih pospite seckanom mirođijom koja će dati savršenu i osvežavajuću aromu tikvicama.

Pojačajte vaš obrok uz sezonsku salatu i bićete dovoljno siti da pregurate vrele dane bez teške hrane.

Bonus video:

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.