BLIZANCI SU RAZDVOJENI NA ROĐENJU, A 39 GODINA KASNIJE ČAK I NAUČNICI ZANEMELI: Ovo je živ dokaz da genetika...
Da li je ovo moguće?, Foto: Printscreen / True Lives / youtube

nemoguće

BLIZANCI SU RAZDVOJENI NA ROĐENJU, A 39 GODINA KASNIJE ČAK I NAUČNICI ZANEMELI: Ovo je živ dokaz da genetika...

Priča o bliznacima Džim, Džimu Luisu i Džimu Springeru, je zaista zadivljujuća - ne samo da prkosi verovatnom, već baca svetlo i na jednu od najtrajnijih debata u oblasti nauke i psihologije - koliko na nas utiče okruženje u kome rastemo, a koliko toga nasleđujemo genetikom. Njihova neobična priča, koja je otpočela 1940, a svoj vrhunac doživela je krajem 70-ih godina prošlog veka, je živo svedočanstvo o dubokom uticaju genetike na naše živote koji se ne može tek tako otpisati, iako se često osporava.

Objavljeno:

Godine 1940. u Ohaju su dva dečaka, identični blizanci, samo tri nedelje posle rođenja predata na usvajanje. Braću su usvojile dve različite porodice, koje nisu znale ništa jedna o drugoj, a igrom slučaja obe su svojim novim sinovima dali ime "Džejms", skraćeno Džim. To možda deluje kao beznačajna koincidencija, ali bio je to samo vrh ledenog brega u moru slučajnosti koje će se vremenom iskristalisati.

Jednog dečaka usvojila je porodica Luis iz grada Lima u Ohaju, a drugog porodica Springer iz grada Pikveja, udaljenog svega oko 60-ak kilometara od Lime. Iako su braća načelno živela sasvim drugačijim životima, niz bizarnih poklapanja nemoguće je ne primetiti.

Bizarna poklapanja u životima blizanaca

Bizarna poklapanja u životima blizanaca
Bizarna poklapanja u životima blizanacafoto: Printscreen / HaveSomeFun3344 / youtube

Džim Luis imao je brata Larija i psa koji se zvao Toj. Dok je studirao, uživao je u matematici i stolatsvu, ali nije voleo da se bavi gramatikom. Oženio se ženom koja se zvala Linda, ali su se posle nekoliko godina razveli. Džim Luis imao je i drugi brak sa ženom koja se zvala Beti, a par je dobio sina Džejmsa Alana. Bio je stalni pušač, patio je od čestih migrena i vozio je Chevrolet. Radio je pri policiji kao radnik obezbeđenja.

Džim Springer imao je brata Larija i psa koji se zvao Toj. Dok je studirao, uživao je u matematici i stolatsvu, ali nije voleo da se bavi gramatikom. Oženio se ženom koja se zvala Linda, ali su se posle nekoliko godina razveli. Džim Luis imao je i drugi brak sa ženom koja se zvala Beti, a par je dobio sina Džejmsa Alana. Bio je stalni pušač, patio je od čestih migrena i vozio je Chevrolet. Radio je pri policiji kao zamenik šerifa.

Ne, ova dva pasusa nisu greškom istovetna! Sve navedene okolnosti za oba brata su se u potpunosti poklapala, iako se to graniči sa izmišljotinom! Životi dvojice braće bili su poput odraza u ogledalu.

Jedna od razlika bila je činjenica da je Džim Luis znao da je razdvojen od svog brata blizanca na rođenju, dok je Džimu Springeru majka rekla da je njegov brat blizanac umro na rođenju.

Studija na 137 parova blizanaca otkrila značaj genetike
Studija na 137 parova blizanaca otkrila značaj genetikefoto: Printscreen / HaveSomeFun3344 / youtube

Njihovi putevi konačno su se ukrstili 1979, kada su obojica imali 39 godina, nakon što je Džim Luis došao do kontakt podataka svog brata. Ubrzo su na površinu isplivale sve sličnosti u njihovim životnim pričama.

Studija na 137 parova blizanaca otkrila značaj genetike

Njihova priča fascinirala je naučnike, a ubrzo su postali i učesnici šire studije o blizancima koju je sproveo dr Tomas Bušar sa Univerzteta u Minesoti. Braća Džim uradili su niz testova ličnosti, popunili su upitnike o istoriji bolesti i proučavano je kako rade njihovi moždani talasi. Kada su zamoljeni da nacrtaju sliku, braća su nacrtala istu stvar. Njihovi rezultati bili su toliko slično za sva tri testa da je izgledalo kao da je ista osoba dva puta polagala isti test.

Bušar je u spomenutoj studiji u periodu između 1979. i 1999. godine ispitivao samo blizance koji su razdvojeni po rođenju, tačno 137 parova blizanaca, a sam je rekao da su rezultati bili "revolucionarni" i "zapanjujući". Naime, ispostavilo se da jednojajčani blizanci, čak i kada su odgajani u različitim sredinama, pokazivali izuzetne sličnosti u brojnim dimenzijama, od osobina ličnosti do nivoa inteligencije, pa čak i specifičnih preferencija i hobija.

Bonus video:

05:15

BRZE VESTI 01.07.2024

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.