BLIZANCI BILI DEO EKSPERIMENTA JEDAN VEGAN DRUGI JEO MESO: Evo šta se DESILO posle, niko neće ostati RAVNODUŠAN
Eksperiment sa blizancima, Foto: Youtube printscreen/PLANT BASED NEWS

morate znati

BLIZANCI BILI DEO EKSPERIMENTA JEDAN VEGAN DRUGI JEO MESO: Evo šta se DESILO posle, niko neće ostati RAVNODUŠAN

Ajnštajn je svojevremeno govorio o „paradoksu blizanaca“, gde se jedan identičan blizanac šalje u svemir u raketi velike brzine, a drugi ostaje na Zemlji.

Objavljeno:

U eksperimentu, zbog prostorne relativnosti, blizanac koji je na planeti Zemlji bi više ostario. Ovde se postavlja pitanje kakve bismo identične blizance koristili za takav eksperiment?

Odgovor je jasan. Blizanci Tarner, Hugo i Ross, koji rade ekspedicije po svim kontinentima, penju se na planine, trekinge i zajedno idu u druge vrste avantura.

Sada su se odvažili da istraže i svet ishrane. Tokom 12 nedelja, od januara do marta, Hugo je jeo samo vegansku ishranu, dok je Ros jeo raznoliku, ali ishranu bogatu mesom. Imali su pomoć od naučnika sa Kraljevskog koledža, koji su, između ostalog, pratili njihovu težinu, holesterol i nivoe telesne masti. Njihovo razmišljanje je bilo da, pošto su genetski identični, poređenje ishrane može se smatrati legitimnijim nego u drugim slučajevima.

Povrh toga, pet do šest puta nedeljno su radili treninge izdržljivosti jer moraju da se pripreme za svoje buduće ekspedicije. Eksperiment je sada završen, a ovo su zvanične impresije.

Hugo je započeo eksperiment sa težinom od 83 kilograma sa 13%, a na kraju je imao 2.7 kilograma manje i smanjio svoju telesnu masnoću na 12%.

Nivo holesterola u krvi mu je opao. Posle 12 nedelja veganske ishrane, Hugo je prijavio više i doslednije nivoe energije, verovatno zato što mu nivo šećera u krvi nije opadao tako često kao ranije. Na veganskoj ishrani, Hugov mentalni fokus je takođe bio mnogo bolji iz istog razloga. Međutim, bilo je i nekih negativnih neželjenih efekata. Iz njemu nepoznatih razloga, rekao je da je „upravo izgubio“ svoj libido, iako napominje da ovaj neželjeni efekat možda neće pasti svima.

Ros je počeo sa 79 kilograma i 13% telesne masti, dobio je 4.5 kilograma mišića i 1.8 kilograma masti, povećavši nivo telesne masti na 15%, a na kraju je imao 85 kilograma.

Ros, koji je uvek bio malo veći momak između njih dvojice, na kraju nije bio drugačiji u ovom eksperimentu. Njegov nivo holesterola u krvi ostao je konstantan tokom 12 nedelja.

Nakon toga, priznali su da bi želeli da produže eksperiment ako ga pokušaju ponovo u budućnosti kako bi dobili definitivnije rezultate. Oni žele da još jedan eksperiment traje najmanje 6 meseci do godinu dana. Naučnici su sakupljali i uzorke fekalija pre i posle eksperimenta i otkrili još neke zanimljive stvari.

Ispostavilo se da je Hugov mikrobiom creva dobio veću otpornost na hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, što dokazuje da veganska ishrana pomaže u smanjenju ovih rizika pomažući mikrobiomu. Međutim, što je najviše iznenađujuće, i Hugoova i Rossova mikrobna raznolikost creva je pretrpela zbog njihove ishrane. Iako se mikrobiom Rossa, svejeda, samo neznatno promenio, ostao je mnogo dosledniji od Hugovog, veganskog.

Obojica su se složili da u svoju ishranu uključe više veganskih zamena, posebno grickalica, jer su primetili da to daje određene prednosti. Takođe su naučili da planiraju i unesu biljnu hranu u svoju ishranu. Ros i Hugo su se uzdržali od radikalnih promena u svom načinu života - drugim rečima, nisu postali vegani.

BONUS VIDEO:

00:30

Jovana Jeremić plače zbog ćerke

(Espreso / Srbija danas / Prenela: I. O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.