BUBE UHOLAŽE ULAZE NOĆU LJUDIMA U UŠI: Svi strahuju da će im se NEŠTO DESITI, evo kako da se ZAŠTITE OD NJIH
Buba, Foto: Printscreen/Tiktok/ bokirez

pažnja

BUBE UHOLAŽE ULAZE NOĆU LJUDIMA U UŠI: Svi strahuju da će im se NEŠTO DESITI, evo kako da se ZAŠTITE OD NJIH

U pitanju su noćni insekti koji žive u zemlji i pukotinama

Objavljeno:

Ako pripadate malo starijim generacijama, sigurno ste prošli kroz torturu plašenja ovim jezivim bubama uholažama ili ušarama koje mogu da nam uđu u uvo. Međutim, bez obzira na naše traume, istina je da su ovi insekti faktički bezopasni za ljude i ekstremno retko se dešava da ljudima nanesu bilo kakve povrede, navodi se na sajtu dezinsekcijaderatizacija.rs.

Verovanje da opasne ušare mogu da povrede čoveka, vuče korene iz nesrećnog prevoda njihovog imena - naime na engleskom se ovi insekti nazivaju earwig, ili stvorenje iz uha. Ali, taj naziv se ne odnosi na njihovu sposobnost da uđu u ljudsko uho, već opisuju njihova lepezasta, zadnja krila, koja kada se rašire, liče na uši.

Bube
foto: fishHook Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta su uholaže?

Uholaže spadaju u vrstu krilatih insekata, mogu lako da se prepoznaju po abdominalnim kleštima koja su modifikovani nastavci. Ova klješta imaju oba pola, ali se dosta razlikuju u veličini. Ona se koriste u odbrani od predatora, za hvatanje plena, savijanje zadnjih krila i prilikom parenja.

Uholaže ili ušare su pljosnati, izduženi i tanki insekti čija se veličina kreće od 4 do 50 mm, a u izuzetnim slučajevima 80 mm. Čula dodira i mirisa igraju važnu ulogu kod uholaža, tako da se antene neprestano pomeraju i ispituju okolinu. Prednja krila su kratka, a zadnja krila su lepezasta i savijena ispod prednjih.

Postoje i vrste koje su potpuno beskrilne. Obično su smeđe ili crne boje, ili prošarane mešavinom smeđe, crne, narandžastosmeđe i krem. Ovi insekti se nalaze širom sveta osim u polarnim oblastima, a najraznovrsnije su u tropskim predelima. Omiljena staništa evropske manje uholaže su gomile izmeta i smeća. Većina ušara su svaštojedi koji jedu ostatke biljaka i životinja.

Neke vrste love male beskičmenjake kao što su biljne vaši, a neke su korisne za useve jer uništavaju štetočine kao što su gusenice određenih moljaca.

Buba
foto: Printscreen/Youtube/AutistiVision

Kako ulaze u kuće?

Ušare su noćni insekti. Žive u zemlji, pukotinama i drugim skrivenim mestima. Tokom dana se skrivaju u mračnim i vlažnim staništima, u voćnjaku ili vrtu, pa retko mogu da se uoče. Naći ćete ih ispod lišća, kamenja, trule kore. Često seih ima na grožđu, plodovima jabuke, kruške.

Ušare ulaze u kuću u potrazi za hranom i "boljim" životnim uslovima zbog čega su u nekim područjima postale kućne štetočine. Obično završe unutra tražeći sklonište ili jednostavno zalutaju kroz otvoren prozor.

Često ih unosimo s voćem i povrćem ili vešom koji se sušio na otvorenom. U kući se često nalaze u kuhinji, kupatilu i drugim vlažnim mestima, ali mogu da nastane i druge prostorije.

Kako da se zaštitie od ušara?

Najvažnije je da se eliminiše njihovo mesto skrivanja. Proverite sva mračna i vlažna mesta u kući na kojima bi mogle da se kriju tokom dana. Spoljašnji prostor oko kuće mora da se održava čistim i suvim. Uklonite kamenje i nakupljene ostatke drveća. U slučaju najezde, dezinsekcija ušara je najefikasnije rešenje.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.