ČETIRI VRSTE HRANE KOJE NE BI TREBALO JESTI PRE PODNEVA: Većina ljudi jede OVSENU KAŠU, evo da li je ona POŽELJNA
Da li treba jesti ovsenu kašu ujutru?, Foto: printscreen/youtube/Fit Recepti

MORATE ZNATI

ČETIRI VRSTE HRANE KOJE NE BI TREBALO JESTI PRE PODNEVA: Većina ljudi jede OVSENU KAŠU, evo da li je ona POŽELJNA

Jako obrađena hrana obično sadrži veštačke aditive, konzervanse i zaslađivače. Redovna konzumacija namirnica koje sadrže ove sastojke, posebno pre podne, može biti štetna jer podiže nivo šećera u krvi, što dovodi do naglog pada energije i pojačane želje za konzumiranjem nezdrave hrane kasnije u toku dana.

Objavljeno: 09:57h

Dijetetičari Kimberli Viman i Varša Katri izdvojili su četiri vrste veoma popularne, visoko prerađene hrane koju treba izbegavati pre podneva.

Žitarice sa visokim sadržajem šećera

Žitarice sa visokim sadržajem šećera prolaze kroz nekoliko koraka obrade, uključujući rafinaciju zrna, dodavanje velikih količina šećera i dodavanje veštačkih aroma i konzervansa. Ovim vrstama žitarica često nedostaju vlakna i esencijalne hranljive materije zbog njihove intenzivne prerade.

Dijetetičari naveli tri najgora dezerta koja dovode do skokova šećera u krvi

Ako se konzumiraju pre podne, žitarice sa visokim sadržajem šećera izazivaju porast nivoa šećera u krvi. Taj skok izaziva naknadni odgovor insulina koji snižava nivo šećera u krvi, što često rezultira naglim padom šećera u krvi, izveštava She Finds.

Krofne se prave mešanjem rafinisanog brašna, šećera i masnoće u testo koje se zatim prži i često preliva šećernim glazurama ili filovima
Krofne se prave mešanjem rafinisanog brašna, šećera i masnoće u testo koje se zatim prži i često preliva šećernim glazurama ili filovimafoto: Jelajelena Petrovic

„Mnoge žitarice koje jedemo za doručak pune su šećera i imaju malu ili nikakvu korisnu nutritivnu vrednost. Jedenje žitarica koje imaju toliko šećera rano ujutru izaziva porast šećera u krvi, a zatim i skok šećera u krvi. Kada nivo šećera pada ili previše raste, može uticati na nivo hormona, što utiče na želju za hranom“, ističe Viman.

Krofne

Krofne se prave mešanjem rafinisanog brašna, šećera i masnoće u testo koje se zatim prži i često preliva šećernim glazurama ili filovima. Ovo stvara hranu bogatu jednostavnim ugljenim hidratima i nezdravim mastima. Kada pojedete krofnu, visok sadržaj šećera i rafinisanih ugljenih hidrata brzo ulazi u krvotok, izazivajući porast nivoa šećera u krvi. Brzi pad nivoa šećera signalizira mozgu da vam je potrebno više energije, što izaziva želju za više kalorične i masne hrane.

Viman objašnjava da su „ove namirnice postale veoma česte u jutarnjim rutinama ljudi. Međutim, pošto su bogate šećerom i zasićenim mastima, mogu dovesti do visokog nivoa šećera u krvi i doprineti razvoju insulinske rezistencije.“

Bagel peciva

Mnogi ljudi vole da jedu đevreke jer se mogu konzumirati u različitim slanim i slatkim kombinacijama. Kada su pripremljeni, na početku procesa se prave od mešavine vode, kvasca, šećera i aditiva kao što su so ili mast. Nakon oblikovanja, kratko se kuvaju u kipućoj vodi pre pečenja da bi dobili teksturu za žvakanje, prenosi She Finds.

„Iako se đevreci mogu smatrati osnovnom hranom za doručak koja se obično konzumira pre podneva, oni su takođe odgovorni za veliki skok nivoa šećera u krvi. Uglavnom se prave od rafinisanih žitarica koje imaju minimalan sadržaj vlakana. To znači da mogu izazvati veliki skok nivoa šećera u krvi“, tvrdi dijetetičar.

Evo da li treba jesti peciva ujutru
Evo da li treba jesti peciva ujutrufoto: Bakina kuhinja

Ako već želite da jedete ovu vrstu peciva, obratite pažnju koju vrstu i u kojim kombinacijama ga jedete. „Odabir đevreka od celog zrna, jedenje samo pola peciva ili dodavanje zdravog izvora proteina ili masti u pecivo su načini da se smanji skok šećera u krvi“, dodaje Viman.

Brza zamrznuta jela

Smrznuta hrana za doručak, kao što su smrznuti vafli, palačinke, kobasice i slično, sadrži dodatne šećere, nezdrave masti i visok nivo natrijuma. Rafinisanim ugljenim hidratima, kao što su oni koji se nalaze u ovim smrznutim namirnicama, često nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok. Bez vlakana, ugljeni hidrati se brzo vare, što dovodi do brzih skokova šećera u krvi, prenosi Index.hr.

Dijetetičar Khatri objašnjava da su „zamrznuti obroci zgodni, ali često puni aditiva, nezdravih ulja i previše soli.

Još jedan problem sa smrznutim obrocima je to što nisu pogodni za osobe na dijeti. „Zamrznutim obrocima nedostaju sveži sastojci koji ih čine pogodnim za osobe na dijeti koji žele da zadrže svoju težinu tokom celog dana“, zaključuje Khatri.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.