obratite pažnju
RUSKI NUTRICIONISTA OTKRIO DA OVA SALATA RAZARA CREVA: Srbima je OMILJENA, a može da napravi UŽAS u stomaku
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber, malo biljnog ulja - jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnogo kontroverzi
Ruski nutricionista Alena Paretska objašnjava u čemu je tajna.
Salatu od krastavca i paradajza gotovo svi jedu, ali postoje dokazi da se sve moguće koristi povrća, kada se pomešaju u jednu salatu, delimično neutrališu, piše Krstarica.
Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima.
To može da izazove nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionista.
Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.
Osim toga, krastavci sadrže dosta vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihovo zajedničko upijanje opterećuje digestivni trakt.
Kod osoba sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.
Još jedna tačka - krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.
Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća.
Bonus video:
(Espreso/T.M./Novi.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!