saznajte
OVAKO SE NIKAKO NE SPREMAJU TIKVICE: Mnoge Srpkinje ovo ne znaju pa prave veliku grešku
Priprema tikvica zahteva malo više pažnje nego samo sečenje i kuvanje
Koliko puta vam se dogodilo da su vam tikvice bile previše mekane, neukusne ili čak previše vodenaste? Takve greške mogu brzo pokvariti inače odlično jelo i smanjiti uživanje u obroku.
Prvobitno uzgajane u Centralnoj Americi, danas su nezaobilazne u mnogim svetskim kuhinjama, posebno u mediteranskoj, gde se nalaze u jelima kao što su ratatuj, parmiđana i punjene tikvice. Osim toga, tikvice su odlične i za eksperimentisanje u kuhinji – mogu se peći, peći, kuvati na pari, punjene ili jesti sirove. Mogućnosti su gotovo beskrajne, što ih čini još privlačnijim za ljubitelje kulinarstva.
Zbog jednostavnosti pripreme često zanemarujemo važne detalje koji mogu značajno uticati na krajnji rezultat.
Greške koje ljudi prave prilikom pripreme tikvica:
1. Pogrešan izbor tikvica
Prva greška koju ljudi često prave je pogrešan izbor tikvica. Prilikom kupovine obratite pažnju na veličinu i boju. Manje tikvice su mekše i imaju manje semena, dok veće mogu biti vodenije i imaju tvrđe seme. Idealne tikvice su srednje veličine, svetlo zelene boje i bez vidljivih oštećenja.
2. Nepravilno skladištenje
Najbolje ih je čuvati u frižideru, u fioci za povrće, gde će ostati sveže i do nedelju dana. Ako ih ostavite na sobnoj temperaturi, mogu se brzo pokvariti.
3. Nepravilno pripremljene tikvice
Priprema tikvica zahteva malo više pažnje nego samo sečenje i kuvanje. Tikvice sadrže dosta vode, pa ih je potrebno pravilno pripremiti kako ne bi postale vodenaste. Jedna tehnika je da posolite rendane tikvice i ostavite da se ocede kako biste uklonili višak vode. Posle 15-20 minuta, isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
4. Kuvanje tikvica
Tikvice su veoma osetljive na kuvanje. Prekomerno kuvanje može dovesti do meke i kašaste teksture koja nije prijatna. Tikvice je najbolje kuvati brzo i na visokoj temperaturi. Pečenje ili brzo pečenje na roštilju su odlične metode za očuvanje njihove hrskavosti i ukusa.
5. Nedostatak začina
Tikvice imaju delikatan ukus koji treba naglasiti začinima i začinskim biljem. Mnogi ljudi prave grešku da tikvice ne začine dovoljno, što dovodi do neutralnog i dosadnog ukusa. Nemojte se plašiti da koristite sveže začinsko bilje, beli luk, limunov sok, so i biber da dodate ukus.
6. Pogrešna kombinacija posuđa
Tikvice su raznovrsne i dobro se slažu sa raznim sastojcima. Međutim, pogrešna kombinacija jela može zaseniti njihov ukus. Tikvice se odlično slažu sa lakim proteinima poput ribe i piletine, kao i sa testeninom ili pirinčem. Izbegavajte teške sosove koji mogu da nadjačaju ukus tikvica.
7. Korišćenje previše ulja
Tikvice brzo upijaju ulje, pa budite oprezni kada ih koristite. Previše ulja može učiniti jelo masnim i teškim. Koristite minimalnu količinu ulja prilikom pečenja ili pečenja i dodajte još malo tokom kuvanja ako je potrebno.
8. Zanemarivanje različitih metoda pripreme
Tikvice nisu pogodne samo za pečenje ili kuvanje. Isprobajte različite metode pripreme kao što su pečenje u rerni, roštilj ili čak sirove u salatama. Odlična su alternativa testenini i izuzetno su popularni u niskokaloričnom jelu.
9. Nepravilno sečenje
Pravilno sečenje tikvica može uticati na teksturu, pa čak i na kuvanje. Tikvice isecite na ravne kriške ili komade da se ravnomerno kuvaju. Deblji rezovi se duže kuvaju, pa obratite pažnju na veličinu kriški.
Bonus video:
(Espreos/Krstarica/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!