5 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE PODIŽU HOLESTEROL: Pravi su OTROV za organizam - poznati nutricionista OTKRIVA ZAMENU
Koje su to namirnice, Foto: Printscreen/ Youtube/ CookingSimply

jezivo

5 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE PODIŽU HOLESTEROL: Pravi su OTROV za organizam - poznati nutricionista OTKRIVA ZAMENU

Obratite pažnju na ove namirnice, jer one najviše podižu holesterol

Objavljeno:

Povišen holesterol znači da je došlo do potencijalno opasne promene u odnosu masnih supstanci koje cirkulišu u vašem krvotoku.

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva uzrok 'skoka' masti ishrana zasnovana na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionistkinja Dijana Radetić. Povišen holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, a na kraju i do njihovog začepljenja.

Ovom poremećaju doprinose i stanja kao što su smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), dugotrajno pušenje, konzumacija velikih količina alkohola, kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija.

Crveno meso kao što su govedina, svinjetina i jagnjetina bogato je zasićenim masnim kiselinama.

Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih masti
Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih mastifoto: Printscreen/Youtube/gastrobrat

Najviše masti sadrže pljeskavice, ćevapi, rebarca, kotleti i pečenje. To ne znači da je neophodno potpuno izbegavati ove namirnice, već ih samo povremeno konzumirati. Ograničite količinu na 90 grama i birajte posnije delove mesa', savetuje nutricionistkinja.

Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih masti. Bolje je kuvati hranu u sopstvenoj masti ili samo malo nauljenu u rerni, savetuje.

Viršle, kobasice i slični proizvodi rade se od mesnih ostataka, masnoće koja je skinuta s mesa, ali i životinjske kože, pa zbog toga imaju visok nivo zasićenih masti.

Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcima
Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcimafoto: Espreso

"Pretvaranjem ulja u čvrst proizvod dobijaju se trans masti koje lako oštećuju unutrašnje zidove krvnih sudova. Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcima", predlaže Dijana.

Slatkiši i grickalice nisu samo izvor skrivenih šećera i soli, već sadrže i veliku količinu transmasnih kiselina. I u ovom slučaju ih je najbolje izbegavati kad god je to moguće ili pripremati domaće kolače.

Prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do povećanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanja krvnog pritiska, a potom i srčane insuficijencije. Prekomerna konzumacija alkohola dovodi do masne jetre.

Pušenje smanjuje nivo dobrog holesterola (HDL) i povećava nivo lošeg holesterola (LDL). Hemikalije u duvanskom dimu oštećuju zidove krvnih sudova, što dovodi do taloženja štetnih masnih naslaga.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso / Kurir Stil / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.