EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO 21 DAN NE JEDETE SLATKO: Promena koja se odvija je POTPUNI ŠOK za vaš organizam, a onda...
Slatkiši, Foto: Profimedia

neverovatno

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO 21 DAN NE JEDETE SLATKO: Promena koja se odvija je POTPUNI ŠOK za vaš organizam, a onda...

Šećer nije najbolji izbor za nas, a evo šta je njegova zamena

Objavljeno:

Većina ljudi na neki je način pomalo zavisna od šećera, prenosi Žena.hr. Za mnoge od nas neće proći niti jedan dan da ne pojedemo barem nekoliko kockica čokolade ili priuštimo kafu sa šećerom.

No, da li ste se ikad pitali šta bi bilo da se probate odviknuti i na kraće vreme živeti sasvim bez slatkog? Na primer, na 3 nedelje? Da, znamo da zvuči kao mučenje, ali što ako vam kažemo da se zaista isplati – te da se možda nakon što prođe tih 21 dan čak niti nećeš želeti da se vratiš na staro? No, idemo iz početka.

Uz belo brašno i so, šećer spada u namirnice koje zaista nisu na glasu kao zdrave. 'Slatki život' donosi niz negativnih posledica za naše zdravlje, a među njima su na prvom mestu prekomerna težina i povećani rizik od dijabetesa. No, ruku na srce, većini nas slatka je hrana previše ukusna da bismo je se samo tako odrekli.

Šećerna zamka

Umesto slatkiša možete uzeti suve šljive
Umesto slatkiša možete uzeti suve šljivefoto: Profimedia

Čak i ako svesno ne jedemo puno slatkiša, šećer često zna biti 'skriven' u proizvodima za koje to ne očekujemo, kao što su kečap, razni umaci i voćni sokovi. Tako i neke namirnice s polica na odeljenju zdrave hrane u prodavnici mogu biti prepune šećera, kao što su voćni jogurti i pločice od žitarica. Srećom, za šećer je danas zaista lako naći dostojnu zamenu – postoje razne alternative koje su jednako slatke, a ipak mnogo zdravije.

Koje su najbolje zamene za šećer?

Na prvom su mestu prirodni šećeri iz voća, pa je kao zamenu za šećer moguće koristiti , šljive, smokve i zrele banane. Kad pečemo kolače, umesto šećera možemo posegnuti za medom, agavinim ili javorovim sirupom, a bolji od običnog belog šećera takođe je i brezin ili kokosov šećer. Od kupovnih slatkiša postoji velika ponuda onih namenjeni dijabetičarima koji sadrže steviju. Ipak, treba pripaziti: čak i kod zamena za šećer važi pravilo: što manje, to bolje. Dobra je vest da je sve stvar navike pa ćemo se brzo priviknuti na manje zaslađenu hranu.

Nestaju napadi gladi

Znaš onaj neprijatan osećaj 'vučje gladi', kad znaš da moraš istog trenutka nešto pojesti ili ćeš se pretvoriti u čudovište? Ako se odrekneš šećera, ovakve će epizode biti sve ređe, jer će nivo šećera u tvojoj krvi postati uravnotežena i neće biti velikih skokova. Ovo, osim toga, znači da ćeš imati više energije, a možeš se radovati i boljem snu.

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.